NA24.no

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Børsen på offensiven

Sist oppdatert:
Novembermåned starter friskt for investorene på Oslo Børs.

Investorene på Oslo Børs tok helg i visshet om at en av de verste månedene var tilbakelagt. November innledes med en solid opptur for hovedindeksen som i tillegg kan vise til oppgang for femte dag på rad.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs endte mandag på 253,86 poeng, noe som tilsvarer en oppgangen på 3,70 prosent. Dermed har hovedindeksen steget sammenhengende i fem dager, noe vi må tilbake til begynnelsen av april for å finne noe lignende.

Handelsvolumet er, sammenlignet med mer normale markedsforhold, fortsatt labert, men kan vise tegn til en liten bedring ved at flere kjøpelystne investorer returnerer til aksjemarkedet. Mandag ble det omsatt verdipapirer for totalt 7,2 milliarder kroner.

Volatilt
Hovedindeksen åpnet forsiktig, men ruset av gårde utover formiddagen. I takt med oljeprisen og resten av Europa seg indeksen noe tilbake utover ettermiddagen. Prisen på nordsjøolje med desemberlevering har tikket nedover fra rundt 66 dollar fatet ved børsåpning til å bli omsatt for i overkant av 62 dollar fatet ved børsens stengetid. Samtidig har dollaren styrket seg noe mot de viktigste valutaene.

Skuffende fra oljekjempen
Mye av fokuset lå i dag på kvartalstallene til oljegiganten StatoilHydro. Før børsen åpnet for handel la børslokomotivet frem et resultat etter skatt på 6,3 milliarder kroner i tredje kvartal, mot 14,6 milliarder i samme periode i fjor. Tallene skuffet analytikere som hadde ventet et resultat etter skatt på 13,8 milliarder kroner.

Les mer:Valutasmell for StatoilHydro

Markedet sendte StatoilHydro-aksjen rett ned fra start, men ombestemte seg og aksjekursen endte til slutt på 136 kroner, en oppgang på fire prosent.

Opptur i Europa
I Europa ble nye dystre anslag presentert. EU la frem nye anslag for den økonomiske aktiviteten og går langt i å bekrefte at økonomien i eurosonen allerede er inne i en resesjon. Utsiktene er heller ikke mye bedre, og de venter at økonomien vil bli stillestående vurdert ut fra vekstsynspunkt. Likevel begynte november friskt på børsene i Europa.

Den svenske OMXS30-indeksen i Stockholm var dagens beste med en oppgang på 4,4 prosent. De andre nordiske OMX-indeksene steg også der København-børsen la på seg 1,7 prosent og Helsinki-børsen ble løftet 2,2 prosent.

I Tyskland steg DAX-indeksen 0,6 prosent, mens FTSE 100 i London la på seg 0,9 prosent. De franske investorene kunne se at CAC40-indeksen steg 0,9 prosent.

Bulk i vinden
Høyt oppe på dagens vinnerliste finner vi bulkaksjene Jinhui og Golden Ocean. Førstnevnte steg 28,5 prosent til 11,55 kroner, mens sistnevnte løftet seg 20,7 prosent til 8,85 kroner. Mye av oppgangen kan tilskrives nyheten om at jernmalmprodusenten Vale har trukket tilbake sitt krav om å øke prisen på jernmalm for kinesiske stålprodusenter.

Øverst på vinnerlisten troner i dag Acta. Aksjekursen dundret opp 32,1 prosent til 2,55 kroner. På motsatt side av listen finner vi Scan Geophysical. Selskapet signaliserte i dag at de må ut i markedet for å hente inn penger. Markedet straffet aksjen ved å sende den ned 21,8 prosent til 0,86 kroner.

Les mer:Scan Geo skal hente penger

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere