NA24.no

Børsen starter i rødt

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Innleder dagen med tilbakegang.

Oljeprisen faller og drar med seg Oslo Bøls ned.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen blir sendt ned 0,52 prosent til 333,88 poeng fredag morgen, og det ligger an til en ny sterk uke. Så langt har Oslo Børs lagt på seg rundt 7,5 prosent.

Dollar trekker ned oljen
Oljeprisen faller tilbake etter torsdagens opptur. Mye av nedgangen kan knyttes til at den amerikanske dollaren igjen styrker seg. Det skjer etter at den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har kommet med signaler om at pengepolitikken kan bli tilstrammet når den økonomiske bedringen har fått et mer solid fotfeste.

I amerikanske finansmedier blir det særlig trukket frem at når fallet i sysselsettingen og den stigende arbeidsledigheten snur så kan renten bli satt opp tidligere enn antatt.

Ved råvarebørsen i London faller kontraktene på nordsjøolje med levering i november 0,9 prosent til 69,12 dollar per fat.

På Wall Street ble det oppgang for fjerde dag på rad. Antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd viste en avtagende tendens.

Les mer: Gulldag på Wall Street

De asiatiske aksjene har også hatt en sterk uke.

Les mer: Ny sterk børsuke

Nytt søkelys på DNO
DNO-aksjen raser ned etter at Økokrim har valgt å innlede en etterforsking etter at DNO solgte 43,9 millioner egne aksjer. Kjøperen var i første omgang de kurdiske selvstyremyndighetene (KRG), men de kjøpte på vegne av det tyrkiske selskapet Genel Enerji som senere ble partner med DNO og KRG i Nord-Irak.

Les mer: Økokrim etterforsker DNO

Siste utvikling i saken nå er at DNO ber Økokrim etterforske Oslo Børs for mulige lekkasjer i DNO-saken.

Aksjekursen i DNO faller 5,42 prosent til 4,89 kroner.

Les mer: Ber Økokrim etterforske Oslo Børs

Norsk Hydro faller 2,38 prosent til 41,49 kroner. Det skjer til tross for at JP Morgan har valgt å oppgradere anbefalingen til nøytral fra undervekt. Kursmålet er samtidig jekket opp til 46 kroner fra 33 kroner.

Les mer: Hever Hydroaksjen

Blandet i Europa
I Frankfurt blir den tyske DAX-indeksen sendt ned 0,15 prosent, mens den britiske indeksen FTSE 100 i London stiger forsiktige 0,05 prosent. I Paris ligger CAC 40-indeksen helt flatt.

I Norden er utviklingen langt bedre. OMX-indeksen i Stockholm blir sendt opp 0,50 prosent, mens børsen i Helsingfors klatrer 0,30 prosent. I København ligger aksjemarkedet flatt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere