NA24.no

Børsen stråler i godværet

Sist oppdatert:
Uken startet på best mulige måte for investorene.

Barack Obama slenger milliarder på bordet for å redde bankene. Det setter aksjemarkedet stor pris på.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Tiltakene fra den amerikanske presidenten og en stigende oljepris sendte hovedindeksen på Oslo Børs opp 3,96 prosent til 232,44 poeng. Siden starten av mars da Oslo Børs falt til det årets laveste nivå har hovedindeksen steget 17,9 prosent. Samtidig har det vært solid oppgang på de øvrige børsene i verden.

Milliardløft til børsene
De amerikanske myndighetene trapper nå opp forsøkene på å unngå en fullstendig kollaps blant bankene. Den amerikanske finansministeren Timothy Geithner presenterte mandag Obama- administrasjonens planer for å kjøpe opp råtne eiendeler fra bankene. Planene omfatter opprettelsen av fondet Public-Private Investment Program.

Myndighetene legger mellom 75 og 100 milliarder dollar på bordet og satser på å få med private investorer med inn i fondet. Totalt er målet å danne en ordning som omfatter 500 milliarder dollar, men ved behov kan denne økes til 1.000 milliarder dollar.

Formålet er å kjøpe opp verdipapirer og lån som er bygget opp rundt boliglån som er i ferd med å misligholdes, og dermed gjøre bankenes balanser sterkere. Et viktig grep er å stimulere til at markedet for verdipapirer for boliglån vil fungere igjen, og at bankene igjen vil være i stand til å låne ut penger til både næringslivet og privatpersoner.

Ved å ta med private skal myndighetene spre risikoen og minimere tapsfaren for skattebetalerne.

Olje i skuddet
Tiltakene vekket et realt børsrally i USA, og i Europa. Det ga smitte effekter til råvaremarkedet og oljeprisen. Ved råvarebørsen i London ble kontraktene på nordsjøolje med levering i mai omsatt for 53,67 dollar per fat. Det er en oppgang på 4,8 prosent.

StatoilHydro ble løftet 3,72 prosent til 125,50 kroner, men omsetningen lå langt lavere enn snittet de siste ukene. Totalt ble det omsatt aksjer for 900 millioner kroner. Totalt havnet omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på Oslo Børs på 3,9 milliarder kroner, også det noe under snittet de siste ukene.

Telenor var blant de beste tungvekterne på ukens første dag. Aksjen steg 7,57 prosent til 37,65 kroner. Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ifølge Dow Jones Newswire ta opp konflikten mellom Telenor og russiske Alfa Group når han møter den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov i Moskva. Møtet skjer tirsdag og vil omfatte hvordan Telenor stadig blir felt i det russiske rettsvesenet. Gahr Støre vil lage et poeng av hvordan dette kan få negative konsekvenser for Russlands omdømme blant utenlandske investorer.

Vinnerne
Seismikkselskapet Scan Geophysical steg 28,21 prosent til 0,50 kroner. Det skjedde etter at selskapet melder at de har fått et tilbud om å forlenge en eksisterende lånefasilitet på 25 millioner dollar. Selskapet har vært avhengig av å få forlenget en låneavtale for at obligasjonseierne vil være med på å utsette innløsning og rentebetaling av et eksisterende lån på 60 millioner kroner.

Et annet selskap som også har fått med seg långiverne på endringer av låneavtaler er Eitzen Chemical. I forrige uke fikk de klarsignal av tre banker om å endre lånebetingelser (covenants) ut året. Aksjen steg mandag 26,76 prosent til kroner.

Bratt nedstigning for SAS
Aqua Bio Technology falt 37,5 prosent til 0,25 kroner. DnB Nor Markets var største nettoselger, men omsetningen var dog beskjeden.

SAS ble sendt ned 20,47 prosent til 3,69 kroner. Flyselskapet har utstedt tegningsrettigheter i forbindelse med en emisjon på 6,1 milliarder svenske kroner. Tegningsrettighetene ble notert mandag.

- For dem som ønsker å være eksponert i SAS-aksjer, anbefaler vi å selge aksjen og i stedet kjøpe tegningsrettigheter, skriver Jyske Bank ifølge Dow Jones Newswire.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere