NA24.no

Børsen stuper

Sist oppdatert:
Stemninger før helgen er dyster. Flere tungvektere faller kraftig på Oslo Børs.

I går smittet oppgangen i oljemarkedet over på Oslo Børs og sørget for en knallavslutning. Fredag er det full revers.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Børsstemningen over Atlanteren faller kraftig i forkant av åpningen på Wall Street, og det sure klimaet smitter over på de europeiske børsene.

LES MER:Full brems i USA

Oljeprisen har falt tilbake igjen og i tillegg faller flere av tungvekterne. I ettermiddag faller hovedindeksen 3,19 prosent til 212,23 poeng.

Et fat nordsjøolje med levering i april omsettes for 45,19 dollar fatet. Det er en nedgang 2,80 prosent fra gårsdagens sluttnotering.

StatoilHydro faller 2,73 prosent til 117,50 kroner.

DnB Nor faller 2,61 prosent til 24,30 kroner. Meglerhuset Goldman Sachs har nedgradert kursmålet i aksjen til 40 kroner fra 52 kroner. Ifølge Dow Jones Newswire har Goldman Sachs også nedgradert Norsk Hydro til salg fra nøytral. Norsk Hydro-aksjen stuper 8,65 prosent til 22,70 kroner.

Ny nedtur for Fredriksen
John Fredriksens bulkrederi Golden Ocean har tidligere klart signalisert at de trenger å styrke egenkapitalen. Misligholdte avtaler og kunder i store betalingsproblemer har gjort at de ikke får inn de pengene de hadde regnet med. Det har medført at kontantkassen er i ferd med å tømmes.

Les mer: Fredriksen-rederi snart tom for penger og Tror Fredriksen-selskap kan gå konkurs

Dette ble bekreftet da selskapet la frem sitt resultat etter fjerde kvartal torsdag, og behovet for ny egenkapital betyr at de må be aksjonærene om penger. Det er ikke populært og er ikke garantert å bli lett å gjennomføre. Det sendte aksjen ned 43,59 prosent i går. I dag faller aksjen videre med 10 prosent til 2 kroner.

Schibsted-smell
At flere av aktørene i mediebransjen er i vanskeligheter er ingen hemmelighet.

For mediekonsernet Schibsted fortsatte nedgangen i fjerde kvartal. Minus 2,07 milliarder kroner ble fasiten når siste kvartal var lukket. Dette var langt svakere enn ventede minus 1,81 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

Og det var ikke bare siste kvartal som var trist lesning for konsernledelsen. Fjoråret sett under ett ble heller ikke oppmuntrende. Fra et overskudd før skatt på drøye milliarden i 2007 til et minus før skatt på 684 millioner kroner for 2008.

- Konsernet hadde i fjerde kvartal et driftsresultat før inntekt på tilknyttede selskap på 80 millioner kroner (EBITA 221 millioner kroner). Korrigert for nedskrivninger og restruktureringskostnader i effekter i forbindelse med tilknyttede selskaper var EBITA (driftsresultatet før avskrivninger) 62 millioner kroner, heter det i meldingen.

Driftsresultatet før avskrivninger var altså bedre enn ventet, etter at analytikerne i snitt ventet minus 6 millioner kroner i EBITA-resultat i fjerde kvartal. Det er altså nedskrivningen på 1,5 milliarder kroner som har slått verre ut enn ventet.

Aksjen faller 4,03 prosent til 40,45 kroner.

Sevan stormer frem
Sevan stormer frem på børsen etter at selskapet har fått inn et bud på en av de sylinderformede produksjonsenhetene. Den finansielle situasjonen gjør at de nå vurderer tilbudet.

I forbindelse med sin resultatpresentasjon opplyser Sevan at de diskuterer og vurderer ulike former for å styrke kapitalbasen. Det inkluderer blant annet salg, delvis salg og sales-leaseback av enhetene. Nå har de fått inn et tilbud på å selge den ene enheten. De opplyser ikke hvilken enhet det dreier seg om eller hvem som har fremmet budet.

I fjerde kvartal fikk Sevan et underskudd før skatt på 63,9 millioner dollar mot 26,2 millioner dollar i tilsvarende periode året før. Driftsresultatet viser et tap på 78,3 millioner dollar mot 31,9 millioner i driftsunderskudd i fjerde kvartal 2007.

Sevan-aksjen stiger 10,82 prosent til 6,35 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere