NA24.no

Børsen stuper

Sist oppdatert:
Oslo Børs åpner uken med en kraftig nedgang. Følg dramaet her.

SJEKK KURSENE HER

I forrige uke hadde Oslo Børs sin verste uke siden oktober i fjor. Media brukte krigsoverskrifter for å beskrive utviklingen. Nedgangen var langt større enn ved de andre børsene rundt om i verden, og dermed virker det som om den lenge varslede korreksjonen er i gang.

NA24 - din nye næringslivsavis

Hovedindeksen åpnet med et fall på 0,9 prosent, og stupte ved 10.20-tiden til 361,70 poeng - en nedgang på 2,55 prosent. Ved lunsjtider har børsen hentet seg inn noe, og ble klokken 11.33 notert til 363,93 poeng.

En mager trøst kan være tilstandene på Bombay-børsen mandag morgen, hvor kursene styrtet ti prosent.

Oljeprisen ned
De amerikanske aksjemarkedene klarte å snu den negative trenden fredag endte opp. Oljeservicesektoren og oljesektoren fikk også en etterlengtet opptur i USA før helgen.

Mandag morgen faller oljeprisen noe fra fredagens sluttkurs, og handles like etter at Oslo Børs åpnet for 68,20 dollar pr. fatet. Fredag kom det klare signaler fra representanter for de iranske myndighetene om at det oljerike landet ikke vil bruke olje som våpen mot eventuelle vestlige sanksjoner.

Faren for at Iran ville kutte i oljetilførselen ut av landet har vært med på å drive oljeprisen opp til rekordhøye nivåer tidligere i år.

Råvareprisene svekker seg videre, og det kan virke som om de begynner å nærme seg toppen.

Oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro faller 1,78 prosent til 166 kroner og 2,16 prosent til 158,50 kroner.

DNO-splitt
Det noe mindre oljeselskapet DNO melder at de nok en gang vil splitte aksjen i fire. Aksjen faller 0,61 prosent til 49,20 kroner.

Shippingaksjene gjør det svakt i dag. John Fredriksens tankrederi faller 2,09 prosent til 187 kroner og virker å ha etablert seg godt under 200 kroner. Royal Caribbean Cruises er like etter åpningen ned 2,63 prosent.

Apptix topper listen over vinnerne så langt denne dagen. Aksjen stiger 5,56 prosent på lav interesse for aksjen.

Det er lite nytt på fra selskapene mandag morgen.

Seismikkselskapet Seabird Exploration meldte mandag morgen om resultat for første kvartal. Selskapet leverer gode tall og kan vise til en god utvikling blant inntektene. Aksjen stiger 4 prosent.

Opera stiger 5,07 prosent etter at selskapet meldte at deres mobilnettleser har blitt inkludert i fem nye telefoner som benyttes i den ledende 3G operatøren i Japan KDDI.

SeaDrill har fått en tung start og faller 5,29 prosent.

Utviklingen på verdens råvarebørser sender gull- og gruveselskapet Crew er ned 4,10 prosent, mens Int. Gold Exploration faller 4,62 prosent.

Den svake utviklingen i Asia smitter over på Europa og sender de europeiske børsene ned mandag morgen. I Tyskland er DAX-indeksen ned 0,66 prosent, verre er det i London som er faller 1,10. I Paris er CAC 40 ned 0,73 prosent, mens aksjemarkedene i våre to nærmeste naboland er også tynget av den negative utviklingen. I Stockholm faller OMXen 0,62 prosent, mens København er ned 0,70 prosent.

- Fascinerende likt oktober
Analysesjef Karl Otto Eidem i Glitnir Securities mener at Oslo Børs fortsetter den svake utviklingen i forrige uke og skylder på en del tvangssalg og svak oljepris som hovedgrunnen bak fallet. De svake råvareaksjene i det asiatiske markedet er et annet moment Eidem trekker frem.

- Det er fascinerende likt det som skjedde i oktober i fjor, forteller Eidem til NA24 iMarkedet.

I oktober fikk Oslo Børs tre harde trykk, Eidem sier til NA24 iMarkedet at det har vært to tilbakeganger og at det dermed bare mangler et trykk igjen.

Glitnir-analytikeren tror ikke børsen vil falle så mye lenger enn til rundt 350 poeng, men mener det er veldig avhengig av at råvareprisene ikke stuper videre.

- Slik vi ser det er ¾ av fallet er tatt ut nå, sier Eidem.

Oslo Børs er ikke langt unna 350 poeng nå og alle de oljerelaterte tungvekterne faller. Det er likevel laber omsetning i Oslo.

- Det er lite kjøpere i markedet, men det er heller ikke noe salgspress, avslutter Eidem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere