NA24.no

Børsen tar sats

Sist oppdatert:
Spent stemning på tampen av børsuken.

Frykten har tatt tak i børsene i USA og Asia igjen på tampen av en svært volatil uke.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag braste Oslo Børs kraftig ned mot 200-grensen igjen. Fredag morgen ble innledet med et fall like under 200 poeng. Imidlertid satte børsen retning oppover like etter klokken 10.

Hovedindeksen stiger 1,74 prosent til 205,51 poeng.

Et fat nordsjøolje med april-levering omsettes i formiddag for 43,87 dollar, en oppgang på 0,53 prosent fra gårsdagens sluttkurs.

StatoilHydro har fått fart etter en tung start. Kursen stiger 3,28 prosent til 116,40 kroner.

Andre tungvektere følger etter. Gjødselkonsernet Yara stiger 1,58 prosent til 144 kroner, mens Norsk Hydro stiger 1,44 prosent til 21,05 kroner.

Golden Ocean faller igjen
Torsdag ble det klart at Hemen Holdings, under John Fredriksen, fikk det som de ville i forhold til obligasjonseierne, og avverget dermed en akutt krise. Dette skjedde ved at Fredriksen-leiren har fått kjøpt 2/3 av et obligasjonslån og vil lempe på lånebetingelsene til tørrbulkrederiet Golden Ocean. Selv om dette gir en lettelse på kort sikt er det fortsatt behov for å bedre selskapets finansielle stilling.

Fredag morgen melder Golden Ocean at selskapet kun har få uker på seg for å få på plass en endelig løsning med tanke på ny egenkapital.

- Selskapet har startet samtaler med motparter og finansinstitusjoner for å sikre seg finansiering fremover. I lys av den stramme kontantsituasjonen, er selskapet avhengig av å komme frem til en løsning i disse diskusjonene i løpet av de neste ukene, skriver Golden Ocean i meldingen.

Selskapet skriver også at det tror på at en løsning vil komme på plass, og at dette betyr at frisk egenkapital blir sprøytet inn i selskapet.

- Hemen Holdings kjøp av de konvertible obligasjonene har økt styrets tro på muligheten for å nå en positiv løsning for alle aksjonærene, skriver selskapet videre.

Selskapet skal nå innkalle til et møte for obligasjonseierne der selskapet vil foreslå å fjerne en lånebetingelse fra obligasjonslånet som i ytterste konsekvens ville ha medført konkurs.

Aksjen faller 13,11 prosent til 2,66 kroner.

Viktige tall i ettermiddag
I markeder verden over rettes det i dag oppmerksomhet mot det som kalles verdens viktigste makrotall. Fredag ettermiddag kommer arbeidsmarkedsrapporten fra verdens største økonomi, USA.

Ekspertene forventer at den amerikanske økonomien tapte mer jobber i februar enn noen gang siden 1949. Eksperter Bloomberg News har snakket med forventer en nedgang på 650.000 jobber i februar alene.

Det forventes også en arbeidsledighet på 7,9 prosent, noe som er det høyeste på 25 år. Årsaken er at amerikanske bedrifter, alt fra giganter som General Motors til butikkjeder som Sears, sier opp ansatte etter kraftig svikt i inntektene.

Tallene kommer klokken halv tre norsk tid, og estimatene som Bloomberg News har innhentet varierer fra at en halv million jobber forsvant i februar til at hele 800.000 jobber forsvant. Anslagene for arbeidsledigheten varierer fra 7,8 prosent til 8,1 prosent.

LES MER: Frykter verste jobbfall siden 1949

Ras i Asia
De asiatiske børsene falt fredag på nye bekymringer om helsetilstanden i finanssektoren ettersom frykten er stor for at den globale resesjonen skal forverres. Den sammenveide regionindeksen til Morgan Stanley faller 1,6 prosent til 71,97 poeng. For uken er nedgangen på 4,3 prosent, og dermed er fjerde uke på rad med nedgang et faktum.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere