NA24.no

Børsen til årsbeste

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ivrige kinesere sørger for jubel verden over.

Oslo Børs hovedindeksen stiger 0,69 prosent til 364,73 poeng. Oslo Børs hovedindeksen stiger 0,69 prosent til 364,73 poeng. Så langt i år har indeksen steget nærmere 62 prosent.

Industriproduksjonen i Kina havnet langt høyere hva økonomene hadde regnet med på forhånd. I november steg industriproduksjonen med 19,2 prosent og viser at kineserne ikke har mistet evnen til å overbevise markedene.

Ifølge Bloomberg forventet økonomene at industriproduksjonen ville havne på 18,2 prosent. Tallene viser at eksporten falt med 1,2 prosent mens importen økte med 26,7 prosent.

En rekke økonomer peker mot Kina og andre fremvoksende økonomier som redningen på finanskrisen. Håpet er at etterspørselen fra disse landene kan erstatte frafallet i USA og ellers i vesten.

Opptur for asiatiske aksjer
I Asia ble det fart på børsene da nyheten kom og det sørger for at de asiatiske børsene ligger an til å redde børsuken i pluss.

Les mer: Kinajubel i Asia

I USA ble det også en positiv dag i aksjemarkedet etter at det kom tall som viser at snittantallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd de fire siste ukene ligger på det laveste på ett år.

Les mer: Opptur i USA

Oljeprisen er også i bevegelse etter Kinas industriproduksjon. De to siste dagene har prisen kommet under press etter at den ukentlige oljelagerrapporten viste at bensinlagrene og destillatlagrene økte. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar omsatt for 72,57 dollar per fat. Det er en oppgang på rundt 1 prosent.

Yara leder an
Statoil bidrar til å dempe børsfesten og stiger 0,21 prosent til 141,80 kroner. Det er større interesse for kunstgjødsel på børsen de første minuttene etter at handelen startet. Yara stiger 2,82 prosent til 266 kroner. Torsdag holdt selskapet sin kapitalmarkedsdag og fikk lenge markedets reaksjon mot seg. På tampen av dagen klarte Yara-aksjen å hente inn det tapte og steg på linje med børsen.

DnB Nor-aksjen stiger 1,14 prosent til 66,50 kroner. Tegningsperioden for å delta i emisjonen gikk ut torsdag etter at børsen stengte. Det innebærer at tegningsrettene som ikke ble benyttet innen fristen ikke lenger er noen ting verdt.

Norsk Hydro stiger 1,03 prosent til 44,34 kroner.

Cecon opplyser at de har fått gjennomført en emisjon på 56,3 millioner kroner. Tegningskursen havnet på 3,70 kroner per aksje, og nå skal det gjennomføres en reparasjonsemisjon 16,65 millioner kroner. Aksjene noteres uten rett til å delta i denne reparasjonsemisjonen.

Cecon-kursen faller 5,61 prosent til 3,70 kroner.

Opp i Europa
I Europa er det også en positiv start. I Tyskland stiger DAX-indeksen 1,05 prosent. I London blir den britiske indeksen FTSE 100 sendt opp 0,9 prosent.

I Norden er det den finske OMX-indeksen i Helsingfors som leder an med en oppgang på 1 prosent. I Stockholm klatrer børsen 0,70 prosent, mens København stiger 0, 45 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere