NA24.no

Børsen til himmels

Sist oppdatert:
Børsraketten er antent. Sjekk den rå oppgangen.

Den amerikanske sentralbankens rentekutt antente børsraketter på aksjemarkedene i USA og Asia. Oslo Børs var intet unntak i dag.

NA24 - din næringslivsavis

Rett til himmels
Oslo Børs åpner rett til himmels. Etter seks minutters handel er hovedindeksen opp 2,55 prosent til 491,90 poeng.

Statoil stiger 2,91 prosent til 185,75 kroner, Hydro klatrer 2,72 prosent til 236 kroner, PGS er opp 5,88 prosent til 148,50 poeng.

Analytiker Roger Berntsen i Netfonds spådde at Oslo Børs ville åpne kraftig opp onsdag. I sine modeller estimerte han at Oslo Børs vil stige hele 2,35 prosent fra start.

Terra Securities skrev i en kommentar før åpning at med gode utenlandske markeder og en stigende oljepris vil Oslo Børs åpne opp i dag.

Kuttet renten
Rentekuttet ble på 0,50 prosentpoeng og det var i overkant av hva de fleste økonomene hadde ventet seg. Selv om markedet tok det som like sannsynlig at det kom et kutt på 50 prosentpunkter som et kutt på 25 basispunkter, visste aksjemarkedet å sette pris på avgjørelsen til sentralbanksjef Ben Bernanke. Han debuterte som sentralbanksjef ved årsskiftet og har siden kun holdt renten uendret.

Så slo han til tirsdag.

Tidlig ute
Vel så viktig som avgjørelsen er begrunnelsen. Tidligere har Bernanke lovet at FED vil iverksette tiltak for å få hindre at økonomien vil tre inn i en resesjon. I sin begrunnelse sa Bernanke at de nå kutter renten for å være tidlig ute med å reagere.

Børsene i USA var ikke sene med å reagere. Alle de tre toneangivende indeksene ble løftet mellom 2,5 og 2,9 prosent. Samme tendens er det i Asia. Onsdag morgen blir de viktigste aksjeindeksene løftet godt over 3 prosent.

Råsterke råvarer
Samtidig reagerte råvaremarkedet spontant på renteavgjørelsen til den amerikanske sentralbanksjefen. Gullprisen steg til det høyeste nivået på over 27 år. Kontraktene på en unse gull steg til 735,30 dollar og har ikke vært høyere siden 1980.

Oljeprisen steg også til ny rekord. Vår hjemlige Nordsjøolje, også kalt brent, ble i den elektroniske handelen løftet til 78,48 dollar fatet tirsdag kveld og slo med rekorden fra august i fjor på 78,40 dollar. Den amerikanske referanseoljen WTI klatret til 82,37 dollar

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere