NA24.no

Foto: Falch, Knut (Scanpix)

Børsen til nye høyder

Sist oppdatert:
Oslo Børs tok syvmilssteg til ny rekord for året.

Oslo Børs legger bak seg en svært god handelsdag, torsdag. Dagens sluttnotering er den høyeste i 2009.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen klatret sterke 2,55 prosent 335,61 poeng, og slår dermed den gamle årsbestenoteringen.

Etter å ha begynt dagen med en positiv start fikk den norske børsen ytterligere drahjelp fra det amerikanske markedet. En positiv makrorapport fra arbeidsmarkedet i USA og sterke selskapsresultater har gitt en god start på dagen på Wall Street.

Les mer: Rett opp på Wall Street

Hydro stiger med konkurrent
Suverent best blant de norske tungvekterne var Norsk Hydro som steg hele 8,81 prosent til 42,50 kroner.

Det skjer etter at den amerikanske aluminiumsprodusenten Alcoa overrasker markedet med bedre resultater enn forventet. Analytikerne lå inne med estimater som tilsa nok et underskudd, men selskapet klemmer til med et overskudd.

Selskapet viser bedring etter at metallprisene har steget samtidig som kostnadskutt også nå blir synlig i resultatene.

Les mer: Overraskende Alcoa-pluss

Bulkopptur
Imidlertid klarte ikke det norske industriforetaket å komme i nærheten av dagens vinner, rederiet Belships, som legger bak seg en oppgang på hele 26,92 prosent til 8,25 kroner.

Selskapet merker effektene av at ratene på såkalt tørrbulkshipping er på full vei opp igjen. Tørrbulkrederiene frakter tørre laster, i hovedsak kull og jernmalm, og Kina er motoren i markedet.

Det meldes om solid oppgang i både spotmarkedet. I tillegg har papirmarkedet utviklet seg positivt. Baltic Dry Index steg 4,3 prosent i går, og kunne notere seg for den bratteste oppgangen på tre måneder.

Jinhui Shipping steg 6,52 prosent til 19,60 kroner, mens John Fredriksens Golden Ocean ble løftet 2,96 prosent til 8,36 kroner.

Oljeopptur
Også i oljemarkedet var det oppgang.

Da Oslo Børs stengte handelen gikk frontkontraktene på nordsjøolje for 69,23 dollar fatet på råvarebørsen i London. Dette er vel 80 cent høyere enn da den norske børsen stengte på onsdag.

Energiforskerne til de britiske myndighetene har gjennomført en undersøkelse som viser at et voksende flertall av eksperter tror tidsepoken med billig olje nå snart er over.

Les mer: Slutt på billig olje

Børsens største selskap, StatoilHydro, la på seg 1,55 prosent og endte på 131 kroner.

Røkke øker
Ellers på selskapsfronten kan det nevnes at Kjell Inge Røkkes Aker har posisjonert seg i forkant av en forestående ekstraordinær generalforsamling i Det norske oljeselskapet. Gjennom ulike transaksjoner har Aker økt aksjebeholdningen i Det norske til 23,87 prosent. Generalforsamlingene i både Det norske og Aker Exploration skal stemme over fusjonsforslaget fra selskapene. Formålet er å slå sammen de to oljeselskapene og danne en sterkere aktør på norsk sokkel.

Aksjekursen i Det norske stiger 2,67 prosent til 49,90 kroner, mens Aker Exploration er foreløpig ikke omsatt.

Les mer. Røkke øker i Det norske

Opptur i Asia
Torsdag steg Asia-børsene for tredje dag på rad.

Det var sterke australske jobbtall som påvirket børsene i regionen. Rapporten fra de australske statistikkmyndighetene viser at arbeidsgiverne i landet ansatte flere enn de sa opp i forrige måned.

Morgan Stanleys Asia-indeks var opp 0,9 prosent til 118,15 poeng torsdag morgen norsk tid.

Les mer: Asiabørsene i god form

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere