NA24.no

Børsen tilbake over 400

Sist oppdatert:
Børsen henter seg litt inn etter nitrist start på fredagen.

Oslo Børs falt rett fra start fredag morgen og falt under den viktige 400-grensen ved titiden.

NA24 - din næringslivsavis

En liten time senere er hovedindeksen ned 2,2 prosent til 401,25 poeng.

Ved inngangen til dette året var hovedindeksen på 490,8 poeng. Fredag morgen var nedgangen total.

Les mer:
Gunnar Stavrum: Det verste er ikke over
16 milliarder forsvant i morges
Meglerne biter negler

Dratt ned av USA
Nok en gang var det dårlig nytt fra USAs økonomiske utvikling som var avgjørende for børsfallet. Det ble blytungt for aksjene i Wall Street etter at en økonomisk indeks fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Philadelphias falt til det laveste nivået siden 2001. Indeksen viser at produksjonen er under kraftig press samtidig som ledigheten øker. Det øker sannsynligheten for at en økonomisk nedgang er forestående.

President George W. Bush og sentralbanksjef Ben Bernanke mener at en resesjon kan unngås hvis det kommer skattekutt og andre tiltaksordninger for å stimulerer økonomien. Begge støtter at det bør komme snarlige ordninger. Bernanke er dessuten beredt til å foreta betydelige rentekutt.

Følg børsen her

Alt faller
Igjen er tendensen helt klar. Alt faller. Det er kun et fåtall aksjer som er i pluss. Tungvektere som Yara og REC blir sendt rett ned fra start.

Yara faller 4,89 prosent til 223,75 kroner, mens REC er ned 7,13 prosent til 189 kroner. Sistnevnte avholder sin kapitalmarkedsdag i Oslo, men har lite nytt å komme med. Fraværet av resultatguiding skuffer markedet og gir ingen drahjelp til aksjen som har falt over 30 prosent så langt i år. Det betyr et nesten en tredjedel av aksjeverdiene er fordunstet.

Kjente investorer som Arne Blystad og Tore Aksel Voldberg har kommet seg ut av aksjen i forkant av det verste kursfallet. Finansmannen Øystein Stray Spetalen har ifølge Dagens Næringsliv shortet aksjen og dermed tjent på børsfallet.

Klarer seg godt
Oljeprisen falt torsdag kveld til årets laveste, men stiger så smått fredag morgen. Nordsjøkontraktene på råvarebørsen i London stiger til 88,98 dollar fatet.

StatoilHydro klarer seg langt bedre enn de andre tungvekterne. Aksjen faller 0,21 prosent til 143,50 kroner.

Spekulasjoner om Orkla
Fallet i REC smitter også over på Orkla som sendes ned 3,85 prosent til 77,50 kroner. Spekulasjoner om at det kan skje noe strukturelt svirrer etter et intervju i VG. Der ble det antydet at Stein Erik Hagen, styreformann og største eier, er satt i innsideposisjon. Dermed har Hagen vært forhindret fra å foreta noen handler i Orkla.

Gruveselskapene er blant de svakeste. De to Axess-noterte selskapene Wega Mining og Nordic Mining faller 7,14 prosent til 2,21 kroner og 6,02 prosent til 3,90 kroner. Begge aksjene faller på tynt omsetningsvolum. Wega har gjennomført en emisjon på 200 millioner kroner. Totalt blir det trykket opp 50 millioner aksjer til en emisjonskurs på 4 kroner per aksje.

Igjen er det et lyspunkt i Golden Ocean. Aksjen stiger 5,90 prosent til 24,20 kroner. Fraktratene er i ferd med å snu opp og det sender tørrbulkaksjene opp. Jinhui Shipping løftes 5,78 prosent til 43,90 kroner.

Fall i Europa
Som vanlig er det mer besinnet ved de andre europeiske børsene. Oslo Børs peker seg ut som et av de svakeste aksjemarkedene så langt i år. Fredag fortsetter den tendensen.

I Tyskland faller DAX-indeksen 0,40 prosent, mens FTSE 100 i London faller 0,35 prosent. Det er også langt mer avmålt børsfall i Paris. Der faller CAC 40-indeksen 0,20 prosent. I Stockholm faller OMX-indeksen 0,38 prosent, mens København er ned 1,19 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere