NA24.no

Børsen tok revansj

Sist oppdatert:
Gladnytt fra USA ga silkeføre på børsen. Les alt om børsdagen her.

Investorene kunne puste lettet ut tirsdag etter noe svært tøffe dager i aksjemarkedet. Drevet av positive nyheter fra USA steg hovedindeksen 1,57 prosent til 397,93 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Påskeferien setter preg på handelen på Oslo Børs, men det er fortsatt bra volum på aksjene. Totalt var omsetningen over Oslo Børs på 6,2 milliarder kroner.

USA reddet dagen
De to store investeringsbankene Goldman Sachs og Lehman Brothers leverte begge bedre resultater enn hva analytikerne hadde fryktet på forhånd. Selv om de tok store nedskrivninger relatert til tap på verdipapirer knyttet til boliglånsobligasjoner i USA klarte de begge å overrasket positivt.

Resultatene var dårligere enn hva de leverte i tilsvarende periode året før, men siden begge overgikk forventningene ble nyheten om tallene for første kvartal tatt svært godt imot. Lehman Brothers slår også tilbake mot spekulasjonene om at de har store likviditetsproblemer. Det forsterket utviklingen på børsene rundt om i verden.

I Norge smittet stemningen over på finansaksjene. Sektoren gjorde det sterkt i USA og ellers i Europa. Storebrand ledet an med en oppgang på hele 7,99 prosent til 36,50 kroner, mens DnB Nor ble løftet 4,52 prosent til 76,30 kroner. Gjensidige har fått forlenget frist og fornyet tillatelse til å kjøpe seg ytterligere opp i Storebrand. Nå har de frem til 19. juni for å kjøpe aksjer slik at eierandelen kommer opp til 19,99 prosent av Storebrand.

Forventer realt rentekutt
Dagens viktigste hendelse er likevel rentemøtet til den amerikanske sentralbankens rentekomité. I markedet prises det inn et rentekutt på ett helt prosentpoeng eller mer. Det viser handelen i futurene i Chicago, skriver Bloomberg News. Dette vil i så fall være den største reduksjon siden 1984, og hvis rentekuttet blir på et helt prosentpoeng vil rentenivået senkes til 2 prosent. For bare noen få dager siden var det priset inn et rentekutt på mellom 0,50 og 0,75 prosentpoeng.

Sent søndag kveld foretok den amerikanske sentralbanken et uventet rentekutt i diskontorenten. Dette er bankenes utlånsrente fra FED og kuttet kom overraskende. Det ble også vedtatt flere andre tiltak for å bedre likviditeten i markedet.

Solenergiselskapet REC ble også en av dagens vinnere med en oppgang på 6,95 prosent til 127 kroner. Meglerhusene Neonet og ABG Sundal Collier utmerket seg som de ivrigste kjøperne i REC-aksjen og sto til sammen bak nærmere 75 prosent av nettokjøpene.

Flere sterke aksjer
Oljeprisen fikk også et løft etter den gode utviklingen i de andre kapitalmarkedene. Maikontrakten for nordsjøolje steg 2,44 prosent til 104,25 dollar fatet ved råvarebørsen i London.

Det bidro til at StatoilHydro steg 0,80 prosent til 151 kroner. Telenor steg 0,84 prosent til 96,10 kroner, mens Yara-aksjen ble løftet 0,87 prosent til 291,50 kroner.

Verre gikk det med Tandberg Data som falt 16,67 prosent til 0,35 kroner. Tegningsrettene i Tandberg Data ble notert tirsdag. I forbindelse med en forestående emisjon er det utstedt tegningsrettigheter der tegningskursen er satt til 0,02 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere