NA24.no

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)

Børsen trekkes ned

Sist oppdatert:
Nedtur etter jubeldag.

Oljeprisen har kommet noe ned og sammen med et fall i Asia og i Europa sørger det for at Oslo Børs sendes ned fra årets høyeste notering.

Hovedindeksen faller 0,47 prosent til 369,26 poeng.

Signalene fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har gitt et fall på børsene i Asia og Europa. Onsdag kveld kom rentebeslutningen fra Fed og rentenivået ble beholdt uendret som forventet. Sentralbanksjef Ben Bernanke uttaler at rentenivået vil bli holdt rekordlavt i lang tid fremover, men han påminner aktørene om at en større andel avmidlene som er blitt pøst inn i markedene for å bedre likviditeten forfaller i februar.

Fed er klar på at den økonomiske bedringen i USA nå er blitt synlige på flere områder. Blant annet tror de at arbeidsmarkedet er over det verste fallet og i tillegg så har forbruket tatt seg opp. Dette taler for at renten kan bli hevet i løpet av neste år. De fleste økonomene har satse på at renten vil bli satt i løpet av andre halvår neste år, men uttalesene fra Bernanke har fått markedet til å tro på at et rentehopp kan komme noe tidligere.

I Asia ble det en klar nedgang. Les mer: Børser ned etter Bernanketale

Dollaren har styrket seg som følge av rentemøtet i USA og det gir en motsatt effekt i råvaremarkedet. For oljeprisen betyr det en nedgang. Nå fokuserer markedet på februarkontrakten for nordsjøolje, og disse kontraktene omsettes for 73,77 dollar per fat.

Onsdag ettermiddag kom den ukentlige oljelagerrapporten som viste et større fall i råoljelagrene enn forventet. Samtidig var veksten i bensinlagrene lavere enn hva markedet så for seg på forhånd. Destillatlagrene viser også et større trekk. Markedet reagerte positivt på utviklingen i oljelagrene.

Les mer: Større fall i oljelagrene

Det er en bred nedgang blant de mest omsatte aksjene. Statoil faller 0,97 prosent til 143,60 kroner, mens REC blir dratt ned 0,61 prosent til 40,88 kroner. Yara faller 1,82 prosent til 259,60 kroner, og følges av Petroleum Geo-Services som faller 1,78 prosent til 66,25 kroner.

Telenor er ned 0,30 prosent til 81,90 kroner, mens Norsk Hydro faller 0,68 prosent til 46,71 kroner.

Blom stiger 11,42 prosent til 12,20 kroner etter at de har klart å sikre seg et partnerskap med Infoterra verdt mellom 15 og 25 millioner euro.

Les mer: Partnerskap til millioner

Reservoir Exploration Technology har gjennomført en rettet emisjon og har satt tegningskursen på 1 kroner. Det medfører at aksjekursen stuper 30,20 prosent til 1,04 kroner. Samlet fikk selskapet inn 79,7 millioner kroner gjennom emisjonen, og disse skal benyttes til å styrke den finansielle posisjonen til selskapet. Det skal også gjennomføre en reparasjonsemisjon på 50 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere