NA24.no

Børsen viser muskler

Sist oppdatert:
Oppturen fortsetter i aksjemarkedet. Følg utviklingen her

Oslo Børs er igjen blant de beste børsene i Europa.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen blir løftet 4,20 prosent til 255,09 poeng mandag ettermiddag.

Følg utviklingen på Oslo Børs

I Europa er det en langt mer avmålt børsdag. EU har lagt frem nye anslag for den økonomiske aktiviteten og går langt i å bekrefte at økonomien i eurosonen allerede er inne i en resesjon. Utsiktene her heller ikke mye bedre, og de venter at økonomien vil bli stillestående vurdert ut fra vekstsynspunkt.

Norden leder an
På børsene er likevel reaksjonene positive. I Asia førte rentekuttene i India og Kina til at aksjene steg, men handelen var også preget av at Japan holdt stengt på grunn av en helligdag. Denne uken er det sentralbankene i eurosonen og Storbritannia som skal fatte sine rentebeslutninger. Det er ventet et kutt på 0,5 prosentpoeng, noe som er i tråd med hva den amerikanske sentralbanken gjorde i forrige uke.

I Tyskland stiger DAX-indeksen 1,1 prosent og gjør det bedre enn FTSE 100-indeksen i London som er opp 0,5 prosent. I Paris er oppgangen på CAC 40-indeksen begrenset til 0,3 prosent.

De nordiske børsene viser langt bedre utviklingen. I Stockholm blir OMXS30-indeksen hjulpet opp 3,8 prosent og følges tett av København som stiger 2,1 prosent. Den finske indeksen OMXH25 i Helsingfors stiger 1,5 prosent.

Olje i retur
Rentekutt og forventninger om videre rentekutt i både Europa, Asia og USA fikk en positiv effekt på råvareprisene etter helgen. . Samtidig har dollaren svekket seg noe. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i desember omsatt for 64,52 dollar per fat, det er en liten tilbakegang.

De amerikanske indeksfuturene indikerer at det går mot en rolig start i New York. S&P 500-futuren stiger 0,5 prosent, mens Nasdaq-futuren er helt flat.

Giganten reiser seg
StatoilHydro stiger 5,12 prosent til 137,50 kroner. Selskapet la frem sitt resultat for tredje kvartal mandag morgen. Tallene kom inn lavere enn hva analytikerne hadde forventet. Det var i hovedsak høyere skatt og en valutasmell som ga lavere resultater fra den norske oljekjempen.

Les mer: Valutasmell for StatoilHydro og Ser sterkere StatoilHydro-tall

Solenergiselskapet REC blir sendt opp 13,04 prosent til 71,10 kroner og bidrar til at Orkla-aksjen blir løftet 8,43 prosent til 48,25 kroner. Det er en rekke andre av de større selskapene som gjør det sterkt mandag. Seadrill stiger 5,47 prosent til 67,50 kroner. Norsk Hydro løftes 5,71 prosent til 29,65 kroner.

Yara-aksjen er også en annen norsk aksje som gjør det godt, aksjen er opp 3,05 prosent til 143,50 kroner.

Telenor-aksjen halter
Telenor er den eneste av de mest omsatte aksjene som har en negativ utvikling. Selskapets emisjon i forbindelse med et oppkjøp i India vekker harme hos investorene og kritikken har vært massiv. Nå har meglerhusene dratt frem øksen og hugger ned kursmålet og anbefalingen. Aksjen er ned 1 prosent til 39,50 kroner.

Les mer:Slakter Telenor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere