NA24.no

Børsene dundrer ned

(Scanpix)
Sist oppdatert:
USA stupte i går kveld. Mens du har sovet er bildet forverret i Asia.

Den globale aksjenedturen fortsatte i Asia i natt, etter å ha dominert på begge sider av Atlanteren mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Både i Europa og USA dominerte resesjonsfrykten fullstendig i går, og børsene stupte.

De viktige indeksene i USA falt 8-9 prosent, etter svake indikatorer for utviklingen i realøkonomien strømmer inn fra i hele verden. Innkjøpssjefindekser i flere land viser markant fall i industrien. Dette viser seg nå også i Kina, hvor aktiviteten faller rekordraskt. Og det blir ikke bedre av at USA nå offisielt er i resesjon. National Bureau of Economic Research, et halvoffisielt byrå, fastslår nå at amerikansk økonomi er i resesjon, og at dette inntrådte allerede desember i fjor.

Investorene frykter en dypere global resesjon og dette bidrar til å svekke råvareprisene og å øke bekymringen for at selskapenes inntjening skal kollapse i takt med svikt i etterspørselen. Dette kom tydelig frem på asiatiske børser i natt hvor den sammenveide regionindeksen MSCI Asia-Pacific falt 4,5 prosent til 78,96 poeng.

I Japan falt verdens tredje største stålprodusent, JFE Holdings, 9,5 prosent ettersom produksjonen både i USA og Europa faller. Oljeprisen falt i går til sitt laveste på tre år, og dette bidrar til å svekke kursene i olje og oljerealterte selskaper. I Sydney falt Woodside Petroleum Ltd 10 prosent. I Australia falt referanseindeksen S&P ASX 200 4,2 prosent. Den australske sentralbanken kuttet i dag styringsrenten med ett prosentpoeng.

- Verden er i resesjon og inntektene vil i de fleste selskapene i Asia falle neste år. Asia er i god form til å overleve, men er ikke i form til å vokse, sier Hugh Young i Aberdeen Asset Management til Bloomberg News.

Nøkkeltall tirsdag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)

Japans Topix: -4,88%
Japans Nikkei 225:- 6,35%

Hongkongs Hang Seng: - 5,03%
Kinas CSI 300: +0,24 %
Kinas Shangai Composite: -0,26%
Taiwans Taiex: -3,57 %
Sør-Koreas Kospi: - 3,35 %
Singapores Strait Times Index: - 2,16%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere