NA24.no

Børsene faller i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Wall Street starter dagen i rødt.

Etter fire dager på rad med oppgang faller de amerikanske børsene onsdag.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Dow Jones-indeksen blir sendt ned 0,92 prosent til 8.660,11 poeng, mens mer brede S&P 500-indeksen faller 1,29 prosent til 932,60 poeng. Nasdaq-indeksen faller 0,87 prosent til 1.820,76 poeng.

Arbeidsmarkedet
Det kommer flere nyheter på makrofronten resten av uken. Mye vil handle om situasjonen i arbeidsmarkedet og hvor mange amerikanere som går uten jobb. Allerede onsdag har det kommet en forsmak på hva månedens viktigste rapport kan vise. ADP-rapporten følger sysselsettingen innen privat næringsliv og kommer onsdagen før den første fredagen i hver måned.

Rapporten fra ADP viser at 532.000 jobber ble kuttet fra lønningslistene i mai. Økonomene ventet i forkant jobbkutt på rundt 525.000. Snittet i første kvartal var et fall på 691.000 i hver måned.

Les mer: Nytt stup i sysselsettingen

- Inntrykket vi har er at arbeidsmarkedet fortsatt er ekstremt svakt. Det verste er bak oss, men likevel er det et svært vanskelig klima. Hvis du har en jobb, er du redd å miste den. Hvis du ikke har en jobb, sliter du med å skaffe en, sier økonom Ken Wattret ved BNP Paribas i London til CNN Money.

Fredag kommer den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra de amerikanske myndighetene. Her venter økonomene at sysselsettingen vil falle med 530.000 og at ledigheten vil stige til 9,2 prosent fra 8,9 prosent. Torsdag kommer utviklingen for førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd, og økonomene forventer at 620.000 møtte opp på trygdekontorene i forrige uke.

I førhandelen er it-aksjen Intel ned før åpning etter at en minnebrikkeindustriens største fagorganisasjon i en analyse anslår at det globale salget av minnebrikker kommer til å falle med 22 prosent i 2009 som følge av den globale konjunkturnedgangen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Bernanke i ilden
USAs sentralbanksjef Ben Bernanke stiller til høring i budsjettkomiteen i Representantens hus i kveld.

- Vi regner med at han gjentar de gryende optimistiske signalene fra forrige ukes referat fra siste møte i rentekomiteen. Her kom det fram en viss, men forsiktig, tro på at pengepolitikken og myndighetenes ulike tiltak vil lede til at veksten gradvis vil komme tilbake til et mer opprettholdbart nivå. Men at usikkerheten fortsatt er stor kom fram av følgende: «Although the near-term economic outlook had improved modestly since March, participants emphasised the tentative nature of the incoming data, which are volatile and subject to revision», skriver Nordea Markets I en rapport.

Samtidig har det kommet nok en bekreftelse på at pessimismen blir mindre i de amerikanske bedriftene. ISM-indeksen for tjenestesektoren steg til 44 poeng i mai fra 43,7 i april. Økonomene forventet at indeksen ville havne på 45 poeng, viser estimater fra Bloomberg News.

Les mer: Skuffende nøkkeltall fra USA

Antallet fabrikkordre økte med 0,7 prosent i april. Det viser ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Det er litt under forventningene i markedet som ifølge Bloomberg ventet at antallet ordre ville øke med 0,9 prosent. Samtidig ble ordreinngangen for varige goder i april revidert ned.

Les mer: Flere ordre i USA

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere