NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
(NTB Scanpix)

Børsene opp overalt

Sist oppdatert:
Asias børser følger i USAs fotspor og viser oppgang over hele linja.

Samtlige asiatiske børser har oppgang fredag. Det etter at alle de tre ledende indeksene i USA sluttet opp torsdag. Teknologibørsen Nasdaq endte i pluss 1,78 prosent, Dow Jones endte opp 1,48 prosent og S&P fikk en oppgang på 1,53 prosent.

I Asia endte Australias ASX-indeksen med en oppgang på 1,34 prosent. Shanghais SE Composite er opp 1,70 prosent kort tid før stengetid fredag. Hong Kongs Hang Seng er i skrivende stund opp 1,33 prosent og Japans Nikkei-indeks er opp 0,99 prosent.

Hovedårsaken til oppgangen både i New York og Asia er offentliggjøringen av pengepolitiske tiltak fra den europeiske sentralbanken ECB.

Sentralbanken holdt som ventet nøkkelrentene uendret etter dagens rentemøte, men på torsdagens pressekonferanse uttalte sentralbanksjef Mario Draghi at ECB lanserer et utvidet program for aktivakjøp. De samlede månedlige beløpene vil være på 60 milliarder euro, mens det på forhånd var lekket detaljer om et beløp på 50 milliarder per måned.

- Tiltakene vil adressere risikoene for en for lang periode med lav inflasjon. Tiltakene vil understøtte forankring av inflasjonsforventningene, sier Draghi, ifølge Dow Jones Newswires.

Draghi sier at den betydelige økningen i sentralbankens balanse i enda større grad vil lette pengepolitikken og bidra til en retur til inflasjon nær 2 prosent.

Programmet vil vare frem til september 2016, og i hvert fall til inflasjonen er på vei mot målet på 2 prosent. I mars starter kjøpene av investeringsverdige statsobligasjoner og obligasjoner utstedt av andre institusjoner, skriver DNB Markets i en kommentar.

Dette oversiktsbildet viser siste status på verdens børser fredag morgen norsk tid:


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere