NA24.no

Børsene skremt av konsumtall

Sist oppdatert:
De amerikanske konsumprisene kom inn noe høyere enn ventet i mai. Børsene faller på den dårlige nyheten.

Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har fått et nytt påskudd for videre renteoppgang i USA etter at konsumprisene steg mer enn ventet i mai.

Stigende konsumpriser og økende rentefrykt er dårlig nytt for aksjemarkedene. Oslo Børs svarer med å falle over 1 prosent fra en flat tilværelse før tallene kom klokken 14.30. De europeiske børsene viser samme tendens.

Fasiten for konsumprisindeksen havnet på 0,4 prosent, noe som var i tråd med forventningene. Konsumprisene eklusive mat og energiprisene ble i perioden på 0,3 prosent, mens det var ventet at de skulle ende på 0,2 prosent.

Dette er CPI - USA:
Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere