NA24.no

Børsene stiger i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Investorene lar seg ikke skremme av skrekkelige makrotall.

De amerikanske børsene trosser dystre makrotall og elendige tall fra General Motors.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Industriindeksen Dow Jones stiger 1,03 prosent til 7,348,76 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq stiger 0,73 prosent til 1,435,36 poeng. Den brede indeksen S&P 500 stiger 1,38 prosent til 775,48 poeng.

I dag vil president Obamas overlevering av statsbudsjettet til Kongressen bli mye viet oppmerksomhet. Før børsen åpnet seilet det inn skuffende makrotall på løpende bånd.

Fersk statistikk viste at ordreinngangen av varige goder falt med 5,2 prosent i januar. Det er langt svakere enn hva markedet hadde forventet. Ifølge Bloomberg ventet økonomene at tallene fra det amerikanske handelsdepartementet ville vise en tilbakegang på 2,5 prosent.

Ledigheten passerte 5 millioner
I tillegg fortsetter arbeidsmarkedet i USA nedturen. I forrige uke steg antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd med 36.000 til 667.000, viser statistikk fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Det er langt mer enn analytikernes anslag på et fall på 2.000 personer, ifølge Dow Jones Newswires.

Samtidig ble antall nye søkere fra uken tidligere oppjustert til 631.000 fra 627.000.

Når det kommer til antallet søkere til arbeidsledighetstrygd som har vært søkere i mer enn én uke så steg dette antallet med 114.000 personer til 5.112.000. Dette er det høyeste antallet som er målt siden undersøkelsene begynte i 1967.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Innledningen av børsuken var forferdelig. Ifølge Bloomber falt 350 selskaper som er notert på New York-børsen til sitt laveste nivå på et år den 23. februar da S&P 500 falt til det laveste nivået på 12 år. Det er imidlertid 71 prosent færre enn på 20. november i fjor, da man nådde forrige bunn i bear-markedet, ifølge statistikken.

Investeringsstrateg David Kostin ved Goldman Sachs har kuttet sitt estimat for årsslutt for S&P 500 fra 1.100 til 940 poeng på grunn av lavere inntjeningsestimater. Fortjenesten på den amerikanske referanseindeksen vil i år beløpe seg til 40 dollar per aksje, ned fra et tidligere anslag på 53 dollar, skriver Kostin i et notat.

General Motors har lagt frem sitt resultat for fjerde kvartal. Milliardene har i løpet av de tre siste månedene av 2008 rent ut av bilprodusenten som er hardt rammet av de dårlige økonomiske tidene. Til tross for at markedet var godt forberedt på et dunderende underskudd så klarer General Motors å skuffe stort. I førhandelen falt General Motors Corp 7,5 prosent til 2,36 dollar.

Les mer: Milliardsmell for General Motors

President Barack Obama første statsbudsjett kommer til å be om så mye som 750 milliarder dollar i ny hjelp til finansindustrien. Utkastet til budsjettet blir sendt til Kongressen torsdag, og det er forventet et budsjettunderskudd på totalt 1.750 milliarder dollar, eller 11.900 milliarder kroner, i regnskapsåret som avsluttes 30.september. Underskuddet tilsvarer 12 prosent av Bnp, som er det største underskuddet per Bnp siden 2. verdenskrig.

Les mer: Voldsomt budsjettunderskudd

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere