NA24.no

Børsens lille revansje

Sist oppdatert:
Nedturen fra forrige uke var gammelt nytt for Oslo Børs.

Oslo Børs la for alvor den siste ukens skuffelse bak seg og så i stedet fremover. Drevet av oppgangen ved børsene i Asia og Europa fokuserer markedet på forventningene til selskapenes fremtidig inntjening fremfor rentefrykten som rådet i forrige uke.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs ble løftet 0,92 prosent til 487,53 poeng mandag. Det var riktignok laber omsetning på børsen. Verdier for like i underkant av 9 milliarder kroner byttet eiere mandag.

Rentefall i helgen
Fredag avsluttet Oslo Børs sin verste uke siden november i fjor. Alle dagene var røde og nedturen ble forsterket av internasjonal børsuro. Rentene på de amerikanske statsobligasjonene klatret godt over 5 prosentgrensen og det gjorde at stemningen til aksjer ble mer negativ hva tilfellet har vært den siste tiden. Markedsrentene har i løpet av helgen falt noe tilbake og lettet rentefrykten.

Tungvekterne var tilbake i god gammel form. Statoil og Norsk Hydro steg henholdsvis 0,91 prosent til 167 kroner og 1,40 prosent til 217 kroner. Hydro kunne melde om et oljefunn i Nordsjøen. Det er undersøkelsesbrønnen 35/11-15 S med sidesteget 35/11-15 ST5 i Nordsjøen som påviste et mindre oljefunn.

DNO og Altinex klatret 0,88 prosent til 11,42 kroner og 1,58 prosent til 1,93 kroner. DNO har flere nye brønner i produksjon i Jemen i forbindelse med selskapets store boreprogram for inneværende år. Samtidig som de har støtt på nye funn ved Nabrajah- og Sharyoof-feltene har de også støtte på problemer ved enkelte av brønnene ved sistnevnte felt.

Opp tross oljefall
Oppgangen til oljeselskapene kom til tross for at oljeprisen har falt tilbake siden fredag. Redusert fare for forsyningsstans fra Oman i forbindelse med at syklonen Gonu var i ferd med å avta sendte oljeprisen ned i løpet av helgen. Samtidig sier Irans oljeminister at OPEC ikke har noen planer om å øker produksjonen i forkant av neste OPEC-møte i september.

PA Resources falt 0,90 prosent til 55 kroner etter å ha gjort det langt bedre tidligere mandag. Selskapet meldte om solid produksjon i Tunisia, men det var ikke nok for et kravstort marked.

Et fat nordsjøolje med levering i juli omsettes for 68,74 dollar ved råvarebørsen i London.

Best blant storvekterne var Seadrill som ble løftet 4,34 prosent til 120,25 kroner. Solenergiselskapet REC ble løftet 2,67 prosent til 192 kroner. Orkla klatret 2,74 prosent til 103 kroner. Orkla-aksjen ble innlemmet i DnB NOR Markets aksjeportefølje.

Et bud på IT-selskapet Component Software bidro til å sende aksjekursen opp 20,95 prosent. Det er finske Accepto som ønsker å sluke Component Software for 63,68 kroner per aksje. Hensikten er å danne en konkurransedyktig markedsleder innen forretningsløsninger i det Nordiske og de Baltiske-områdene.

Budet vil sammen med et utbytte på 1,82 kroner per aksjer fra Component bli på 65,50 kroner per aksje. Affecto fordeler budsummen på 40 prosent aksjer og 60 prosent kontanter. Allerede har finnene fått forhåndsaksept av aksjonærer som kontrollerer 66 prosent av de utestående aksjene i selskapet. Samtidig anbefaler styret oppkjøpstilbudet som innholder en oppkjøpspremie på rundt 21 prosent.

Scana Industrier steg 9,87 prosent til 16,70 kroner. Glitnir Securitites sto bak 6, prosent av nettokjøpene. Siden nyttår har Scana-aksjen mer enn doblet seg og vært en av de beste aksjene på børsen.

Hotelleiendomsselskapet Norgani ble løftet 6,92 prosent til 77,25 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere