NA24.no

Børsens mørkemann

Sist oppdatert:
Når journalistene vil ha noen til å si noe negativt om børsutsiktene, ringer de Svein Haga. Men den som alltid er negativ til markedet, taper over tid.

(NA24-KOMMENTAR): I juni spådde finansveteranen Svein Haga at børsnedturen fra mai ville fortsette. Han varslet et fall for Oslo Børs på 25-50 prosent.

- Norge vil både rammes av at man går bort fra risikofylte investeringer, fallende råvarepriser og generell nedkjøling i verdensøkonomien. Den norske børsen har steget mest, og vil derfor også være blant dem som faller mest, sa Haga til Finansavisen.

Da var hovedindeksen i 341 poeng. Siden da har den på to måneder steget drøyt 10 prosent. Det er en normal årsavkastning i aksjemarkedet.

Traff i 2000
Svein Haga fikk i sin tid skryt for å ha spådd børsraset som begynte våren 2000. Problemet er at han har fortsatt å spå død og fordervelse.

Det gjorde han i 2001. Siden da er hovedindeksen på Oslo Børs drøyt doblet.

Det gjorde han i 2002. Siden den spådommen er børsen tredoblet.

Det gjorde han i 2003. Fasit: Nesten tredobling.

Og det gjorde han i 2004. Siden da er oppgangen rundt 75 prosent.

Vanskelig å spå...
Lærdommen bør være todelt.

For det først er det særdeles vanskelig å spå børsutviklingen, selv om man har jobbet i finansbransjen i en mannsalder og har store kunnskaper, som Svein Haga utvilsomt har. Kommentarene hans er interessante og innsiktsfulle og ofte godt formulert. Men han har altså tatt feil.

Signalene er så motstridende og overraskelsene så mange at det er umulig å spå aksjemarkedets bevegelser med stor sikkerhet.

... men trenden går oppover
For det andre: Hvis man over tid er negativ til aksjemarkedet, bommer man sannsynligvis. Aksjemarkedet svinger ikke tilfeldig opp og ned rundt et nullpunkt. Den langsiktige trenden går oppover fordi du som aksjonær nyter godt av verdiskapningen som skjer i bedriftene.

De lærde strides om hvor fort vi kan forvente at det går, men historisk sett har man gjerne sett langsiktig oppgang på i underkant av 10 prosent i året. Enkelte mener at dette vil bli lavere i årene fremover, men oppover går det uansett.

Det betyr at dersom du kjøper et tilfeldig utvalg aksjer, vil du over tid tjene penger. Hvis du derimot velger de samme aksjene og selger dem «short» - altså selger aksjer du ikke eier i håp om å kunne kjøpe dem billigere senere – så vil du over tid tape pengene dine.

På gjerdet til evig tid
Og likeledes: Hvis du setter deg på sidelinjen og venter på at børsen skal falle tilbake til et gitt nivå før du investerer, så kan du godt bli sittende til evig tid. Selv ikke Svein Haga tror vel Oslo Børs skal tilbake til nivået fra bunnen våren 2003.

Kanskje kommer ikke indeksen en gang tilbake til det som var toppnivåene i 2000 (40 prosent under dagens nivå).

Dersom du hørte på Hagas korrekte spådom om børsfall i 2000, og er blitt sittende på gjerdet, kan det altså godt være du må kjøpe deg inn vesentlig dyrere enn du solgte deg ut – selv om du den gang solgte før et børsras av historiske dimensjoner.

Den som vedder mot aksjemarkedet, stiller med dårlige odds.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Kraftig dårlige forslag
Boligskatt kan gi svarteper
Tomt i Union-manesjen
Flykter fra drittværet
En runde til med øl
Billig triks om dyrt øl
Hurra for dyr strøm!
Slutt på renteøkning?
SV-vennens diktatorvenner
Urettferdige USA
Pengemaskiner
Misforstått kvartalsdebatt
Stryk til Norges WTO-innsats
Fattigkommune gir milde gaver
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere