NA24.no

Børsens vinnere og tapere

Sist oppdatert:
Rekordene har falt som fluer hittil i 2007.

Første halvår i 2007 har vært fantastisk for investorene på Oslo Børs. Selskapene har levert knallsterke resultater og børsen kan vise til mange toppnoteringer. Hovedindeksen på Oslo Børs er samlet opp 13,7 prosent hittil i år.

NA24 - din næringslivsavis

- De viktigste trekkene for halvåret som har vært er at oppturen ser ut til å fortsette. Det har også vært veldig stor aktivitet innen oppkjøp og fusjoner som har vært med på å drive markedet, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs.

Også aksjestrateg Kim Evjenth i Kaupthing, ser tilbake på halvåret med et positivt blikk.

- Det har totalt sett vært et veldig bra halvår. Oslo Børs har også vist at den kan være mindre petro-drevet enn den tidligere har vært, sier aksjestrateg Kim Evjenth i Kaupthing til NA24.

Han peker på at flere av selskapene som har dratt markedet det siste halvåret har vært selskaper som ikke er oljebaserte, som blant annet REC og Orkla.

- Markedet har hatt en veldig bra avkastning delvis takket være det globale aksjebildet som ser godt ut til tross for usikkerheten i USA.

Han tror markedet vil fortsette den gode trenden også i andre halvår.

- Vi er positive til markedet i andre halvår og tror det vil bli et godt marked. Akkurat nå er det litt ruskete på grunn av renteuroen, men når dette legger seg vil markedet fortsette, sier han.

I det korte bildet sier Evjenth at makrotallene fra USA til uken vil vise hvilken vei markedet skal på kort sikt.

Selskapssyk børs
Hittil i år har hele 34 nye selskaper kommet seg på børs. Av disse har 22 blitt notert på Oslo Børs, mens resten har blitt notert på Oslo Axess.

- Ikke siden 1997 har vi hatt flere noteringer på et halvår frem til nå. Den gangen hadde vi 24 nynoteringer på børsen. Økningen i år skyldes ene og alene vår nye markedsplass Oslo Axess, sier Olsen.

Han viser til at Oslo Axess har vært en suksess over all forventning.

- Vi hadde tro på markedet, men at det skulle bli så populært hadde vi aldri trodd, sier han og viser til at de har fått en strøm av positive tilbakemeldinger både fra selskaper og investorer.

Av de nynoterte selskapene har omtrent halvparten økt i verdi, mens den andre halvparten har sunket noe.

- Jevnt over bra
Det ble en hyggelig start på året for investorene på Oslo Børs. Hovedindeksen steg 4,6 prosent til 460,74 poeng etter fem toppnoteringer i løpet av januar. Aktiviteten i aksjemarkedet økte med nær 35 prosent sammenlignet med fjoråret.

I februar lå Oslo Børs an til en positiv utvikling da kineserne plutselig rystet verdens aksjemarkeder. Etter en nedgang på mer enn 5 prosent på månedens to siste dager falt hovedindeksen på Oslo Børs 4,4 prosent til 440,59 poeng i februar. De fleste sektorer endte i minus med et hederlig unntak av fiskeri- og havbrukssektoren, som fortsatte den positive trenden fra januar.

Aksjemarkedet reiste seg igjen i mars i takt med høyere oljepris og fornyet optimisme. Hovedindeksen steg 4,7 prosent til 461,3 poeng, og investorene fikk på nytt et positivt syn på markedet etter korreksjonen ved månedsskiftet februar/mars.

Verdens aksjemarkeder var igjen preget av fusjons- og oppkjøpsplaner i mars, og etter hvert var også spenningen i Iran igjen en het potet og drivkraften bak oljeprisoppgangen.

I april klatret børsen nok en gang til gamle høyder og passerte mot slutten av måneden toppnivået fra februar.

Til tross for negativ oljeprisutvikling steg hovedindeksen på Oslo Børs med 3,5 prosent i april. Bakgrunnen for dette var blant annet at mange selskaper både ute og hjemme leverte gode resultater. Også den stadig økende optimismen blant investorene nørte oppunder utviklingen.

Deretter var det duket for maimåned som for mange forbindes med nedturer og tap. Måneden endte imidlertid godt for de fleste og løftet hovedindeksen med 3,9 prosent opp til 496,26 poeng ved månedsslutt.

Mai-oppturen kom etter bred oppgang i markedet, der de store finansaksjene likevel trakk ned. Høyere oljepris, sterke resultater, høy oppkjøps- og fusjonsaktivitet var noen av faktorene som trakk opp denne måneden.

For første gang i historien brøt hovedindeksen på Oslo Børs gjennom 500 poeng i begynnelsen av juni. Deretter kom det en rekke dager med kursfall etterfulgt av en lang periode med oppgang. Alt i alt endte måneden uten de helt store endringene.


Børsens vinnere og tapere
Øverst på vinnerlisten finner vi Northland Resources. Gruveselskapet har hatt en eventyrlig utvikling i år, med en oppgang på 240,65 prosent. Dermed ligger aksjen drøyt førti prosent foran nestemann på listen, Simtronics, som har lagt på seg 195,1 prosent.

Blant de store selskapene på Oslo Børs, er REC den eneste på vinnerlisten. Solenergiselskapet har hatt en formidabel økning, og har nesten doblet seg i verdi. Det verdsettes nå til 113 milliarder kroner, nesten ti prosent mer enn DnB NOR.

På tapersiden er det CanArgo som kommer dårligst ut. Selskapet har slitt med å innfri løftene om produksjon, og er blitt rammet av stadige forsinkelser. Dette har innebåret at kurs nå ligger under halvparten av det den var ved årets begynnelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere