NA24.no

Børsfall etter rentepanikk

(Afp)
Sist oppdatert:
Frykten for eurokollaps sender rentene til himmels. Og gode nyheter fra Hellas var ikke nok til sende børsen opp.

Økt frykt for at Italia vil kollapse medfører at renten landet må betale for å låne penger stiger til himmels.

Onsdag morgen settes det stadig nye rekordnoteringer og renten på obligasjoner med ti års løpetid stiger til over det kritiske nivået på syv prosent.

Enda verre er det for lån med kortere løpetid.

Renten på lån med to års løpetid stiger med utrolige 104 basispunkter til 7,31 prosent, mens femåringene stiger til 7,13 prosent.

Dette betyr at investorene som skal låne Italia penger har mye mindre tro på at de vil få pengene igjen. Dette er nivåer som regnes som for høye til at landet kan leve med de, og det er på nivåer som fikk Hellas til å be om kriselån.

Italias gjeld er imidlertid så stor, med vel 2.000 milliarder euro, at landet sannsynligvis kun kan bli reddet gjennom pengetrykking av ESB, noe tyskerne har en sterk aversjon mot.

Flere faktorer
Midt oppe i det politiske kaoset har de 70 største europeiske bankene fått beskjed om å styrke kapitalen sin frem til sommeren. Når disse også slanker balansene sine ved å lempe ut obligasjoner, for å unngå at de skal falle ytterligere i verdi, gir det ytterligere løft i rentene.

I tillegg har minstebeløpene som kreves for å få kjøpt italiensk gjeld blitt økt.

På toppen av det hele er det ikke klart om forsikringene mot mislighold, såkalte Credit Default Swaps, til de som eier greske obligasjoner blir utløst, etter ikke vedtatte forslag om kutt på disse med 50 prosent. Det er en egen komite som avgjør om disse skal utløses.

Dette er med på å gi investorene ytterligere frykt da de ikke kan være sikre på om en eventuell nedskriving av italienernes gjeld vil sørge for at CDS-ene deres viser seg å være verdiløse. Dette svekker dermed investorenes lyst på å kjøpe italiensk gjeld.

Les mer om Italias CDSer: Denne grafen kan få verden til å kollapse

Som en konsekvens av de kraftige renteøkningene er ESB aktivt inne og kjøper opp italiensk gjeld - i håp om å få ned rentene. ESBs nye sjef Mario Draghi har imidlertid signalisert at deres kjøp av gjelden til kriselandene bare foretas for å opprettholde pengepolitikkens transmisjonsmekansime og dermed aldri kan bli noen endelig løsning.

Børsene raser
Etter at Silvio Berlusconi signaliserte at han kan være villig til å gå av som statsminister svarte børsene med oppgang tirsdag. Denne spredte seg videre til USA og Asia, men onsdag har stemningen blitt snudd på hodet.

Etter å ha startet dagen i positivt territorium ble børsene sendt rett ned i Europa onsdag formiddag. Nyheten om at Hellas er på vei til å få ny statsminister, gjorde imidlertid at børsfallet ikke ble like stort som fryktet.

På Oslo Børs endte Hovedindeksen ned 1,84 prosent til 381,08 poeng.

Fra en oppgang på 1,5 prosent senkes den tunge Dax-indeksen med hele 2,4 prosent.

I Italia stuper FTSE MIB-indeksen med 3,75 prosent.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Kan bli valgt igjen
Tirsdag overlevde Berlusconi en budsjettavstemning, men fordi det var så mange som avsto fra å stemme fikk han mindre enn et totalt flertall i parlamentet. Dermed kom det signaler om at han var villig til å trekke seg så fort parlamentet vedtar innstrammingstiltak som oppfyller kravene som stilles av blant annet EU og Den europeiske sentralbanken (ESB). Det er ventet at disse vil bli vedtatt neste uke.

Men samtidig kan det faktisk ikke utelukkes at Berlusconi ender opp med å bli gjenvalgt - i så fall for en fjerde periode.

- Den politiske fremtiden i Italia er nå noe usikker. Tilsynelatende står man overfor to valg. Enten må man gå inn for en midlertidig teknisk regjering, valgt av politikerne selv og ledet av en ekspert. Et slikt alternativ er man ikke ukjent med i Italia, der man både i 1993 og 1994 gikk inn for en slik mulighet. Valg nummer to er å avholde en ny folkeavstemming, som må skje tidligst 45 dager og senest 75 dager etter at presidenten offisielt oppløser parlamentet. Det vil si en gang ut på nyåret. Berlusconi selv har tatt til orde for denne løsningen, og har ikke utelukket at han igjen vil stille til valg, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Les også: Sliter med å finne Papandreous etterfølger

Tror Italia går konkurs
Finanshuset Barclays Capital skriver i en rapport at sannsynligheten nå er stor for at landet ikke lenger kan bli reddet. Selv om det innfører store økonomiske reformer tror de ikke lenger at dette i seg selv nødvendigvis er nok.

Les hele rapporten her

Matthew Lynn, som er forfatter og MarketWatch-kommentator mener imidlertid at landet uansett går konkurs, og at det hele kun er et tidsspørsmål.

Han skriver at selv om det stemmer at landet er relativt rikt og at statens totale gjeld nå er på 129 prosent av BNP mot 126 prosent i 2000, så finnes det flere andre alarmerende tegn. Disse er:

1: All annen gjeld har eksplodert i den samme perioden, og det er den samlede gjelden som er viktig - ikke bare hva landene skylder. Selskapene skylder nå 128 prosent av BNP mot 96 prosent i 2000, og husholdningene skylder nå 53 prosent av BNP mot 30 prosent i 2000. Samlet har gjelden steget fra 252 prosent av BNP til 310 prosent i denne perioden.

2: Den økonomiske veksten var kun på sylsvake 0,1 prosent i det første tiåret landet var med i euroen, målt i BNP delt på antall innbyggere. En periode der verdensøkonomien blomstret. Lynn spår at de neste ti årene vil bli mye verre, noe som vil gjøre det vanskeligere å få nedbetalt gjelden.

3: Landet har verdens verste demografi. FN venter at befolkningen faller fra dagens 51 millioner til 41 millioner i 2050. I mellomtiden blir italienerne bare eldre, der italienske kvinner nå har høyest forventet levealder i Europa med 83,2 år, samtidig som fødselsraten er veldig lav. Når landet allerede har en gjeldskrise og har generøse pensjoner og velferdssystemer er dette en katastrofe, mener Lynn.

Markedsrentene et land må betale legger på mange måter rentegulvet for resten av landet.

Lynn lurer dermed på hvordan i alle dager italienske selskaper skal kunne være konkurransedyktige dersom de må betale flere ganger så mye for finansieringen sin som sine naboland.

Les mer: - Italia går konkurs uansett

På grunn av landets enorme gjeld vil det bli en enorm påkjenning for resten av verden dersom Italia går konkurs.

- Dersom Italia går konkurs så har vi en finansiell krise av dimensjoner med resultater som vi ikke tør tenke på. Da er det bare fantasien som kan sette grenser, sa Pål Ringholm, analysesjef for kredittmarkedet i First Securities, nylig til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere