NA24.no

Børsfest for Bill

Bill Gates snakker på 2006 Technet Innovation Summit på Stanford.
Bill Gates snakker på 2006 Technet Innovation Summit på Stanford. (Scanpix/Reuters)
Sist oppdatert:
Microsoft og milliardunderskudd ga børsfest i USA.

Knallsterke tall fra Microsoft sendte aksjekursene på Wall Street rett opp fredag. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg nær 2 prosent, de mer generelle indeksene rundt 1 prosent.

Knalltall fra Microsoft ser ut til å skygge over pessimismen i forbindelse med den høye oljeprisen.

Takket være voldsomt salgsvolum av spillet Halo 3, Windows og Office kan Microsoft kan vise til en resultatvekst på hele 23 prosent i tredje kvartal. Aksjemarkedet vet å sette pris på den utviklingen. Microsoft-aksjen steg hele 9,5 prosent fredag. Det er ekstremt mye for et så stort selskap.

Krisebanken Countrywide bidrog også til oppgangen, selv om selskapet fredag meldte om et dundrende underskudd på 1,2 milliarder dollar i tredje kvartal. Signaler om bedre tider bidrog imidlertid til at aksjen suste opp med 32 prosent.

Finansaksjer er i skuddet av flere grunner. New York Times gjengir spekulasjoner om at toppsjefen Stanley O'Neal i Merrill Lynch har innledet fusjonssamtaler med meglerhuset Wachovia. Dette skal ha skjedd uten at styret i Merrill Lynch har gitt sitt samtykke. Styret skal ha blitt så forbannet at de har begynt å diskutere utskiftninger. Merrill Lynch steg hele 8,5 prosent.

USAs beskyldninger om at Iran arbeider for å utvikle atomvåpen blir fulgt opp med nye sanksjoner fra USA. Ordlyden mellom partene tilspisses og oljeprisen blir dermed stadig sterkere. I tillegg er USA på vei inn i fyringssesongen med relativt lave lagre.

Den amerikanske referanseoljen WTI steg 1,5 prosent til 91,86 dollar. Brent-olje for levering i desember steg 1,6 prosent til 88,88 dollar.

Den gode fredagen bidrog til en hyggelig børsuke i USA. S&P 500-indeksen steg 2,3 prosent for uken som helhet.

Det var lite nytt på makrofronten fredag, og markedet har begynt å se frem til den amerikanske sentralbanksjefens rentemøte i neste uke.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,99% til 13.806,70

Nasdaq +1,94% til 2.804,19

S&P 500 +1,38% til 1.535,28

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere