NA24.no

Børsfest tross SAS-kollaps

(Scanpix)
Sist oppdatert:
SAS-aksjen gikk på trynet, men på børsen ble det jubel.

Mens SAS-aksjen ble gruset, har andre investorer all mulig grunn til å juble etter en volatil dag på børsen.

NA24 - din næringslivsavis

Børsdagen ble særdeles begivenhetsrik, og til tross for at enkeltselskaper falt kraftig endte hovedindeksen på Oslo Børs opp 2,49 prosent til 222,26.

Positiv avslutning
Positive boligtall fra USA var med på å skape et svært godt sentiment mot slutten av dagen. Tallene viste at antallet boliger i salg steg 6,3 prosent i desember. Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at indeksen ville forbli uendret sammenlignet med november.

Nyheten om at SAS gikk på en milliardsmell, må si opp 3.000 ansatte og hente inn penger i en kriseemisjon var med å barbere bort en femtedel av verdien til SAS. Aksjen falt til slutt med 19,62 prosent til 29,50 kroner.

- Kriseemisjon
- Dagens resultat var elendig, nær sagt som vanlig. Men det som nå gjøres er å rigge selskapet for salg, uttalte Hans Erik Jacobsen, SAS-analytiker i First Securities til NA24.

Les mer: - SAS vil ikke overleve

Kriseemisjonen kan gjøre det enklere å få solgt flyselskapet, og Sylvia Brustad stilte seg ikke avvisende til å selge Norges andel i flyselskapet.

- Per i dag har vi ikke vi ikke fått inn noe bud på selskapet, men jeg vil ikke spekulere i hva som kan skje i framtiden, sier Brustad, men hun vil overhodet ikke gå inn på spørsmålet om det er aktuelt for staten å selge seg ut av SAS, uttalte Brustad til NA24.

Emisjonsfrykt i Schibsted
Også Schibsted gikk på en ny blytung dag. Aksjen falt 9,14 prosent til 51,70 kroner. Det er 25 kroner mindre enn da børsen åpnet torsdag, og nedturen kan fortsette. Emisjonsfrykten er nemlig med på å tynge medieselskapet.

Les mer: Kurskræsj for Schibsted

- Gjelden har løpt litt løpsk i selskapet, og den har ikke kommet ned igjen, til tross for store salg av eiendommer, sier en analytiker til NA24.

- Rundt 50 kroner er en fair pris for aksjen nå, men man trenger ikke å ha hastverk for å komme seg inn igjen i aksjen. Selskapet står foran noen svært tøffe kvartaler, spår analytikeren.

DISKUTÈR HER:Tror du børsen skal videre opp?

Heftig opptur for vinnerne
På vinnerlisten finner vi selskaper som klatret svært høyt på gode nyheter. Tandberg la fram resultatet etter børsslutt i går, og markedet reagerte med å sende aksjen opp 6,02 prosent til 88 kroner på svært sterk handel.

Den store festen finner vi imidlertid i to mindre selskaper. Hurtigruten meldte i dag at bankene har gått med på å utsette betaling av avdragene i tre år.

- Dette er en svært viktig milepæl for Hurtigruten, uttalte Olav Fjell, adm. dir. i Hurtigruten ASA, til NA24.

Les mer: Hurtigruten enig med bankene

Investorene var åpenbart helt enig, og svarte med å sende aksjen opp 36,84 prosent til 3,90 kroner.

En enda lystigere dag hadde Algeta-aksjonærene. Bioteknologiselskapet har opplevd et realt børsras, men i dag steg aksjen hele 63,87 prosent på nyheten om at selskapet hadde fått på plass en godkjenning fra FDA i USA. Dermed har aksjen steget nær 150 prosent siden nyttår.

Les mer: Børsvinner etter gjennombrudd i USA

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Prisen på et fat nordsjøolje steg med 1,28 prosent, og koster nå 44,38 dollar.

Bred oppgang i Europa
Blant gigantene på børsen steg Statoil-aksjen 2,16 prosent, Yara la på seg 3,54 prosent, REC steg 2,68 prosent, Telenor gikk opp 2,73 prosent og Storebrand steg sterke 12,39 prosent.

I Europa var det en bred oppgang. I Frankfurt stiger DAX 2,43 prosent, i Paris er CAC 40 opp 1,78 prosent og i London er FTSE 100 opp 2,32 prosent.

Stockholmsbørsen steg 3,43 prosent, København endte opp 1,45 prosent og i Helsingfors var oppgangen 1,00 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere