NA24.no

Børsfest verden rundt


Oslo 20140430. Hovedindeksen på Oslo Børs stiger kraftig fra start mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Oslo 20140430. Hovedindeksen på Oslo Børs stiger kraftig fra start mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo Børs til værs sammen med Europa.

Oslo Børs åpnet med kraftig opptur mandag etter en helomvending på USA-børsene før helgen.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen opp 2,53 prosent til 596,25 poeng, mens børsene i Frankfurt, London og Paris stiger mellom 2,1 og 3,2 prosent.

I USA peker pilene mot oppgang fra start senere i dag. Også i Asia var det solid oppgang.

- De amerikanske børsene snudde fra minus 1,5 prosent til pluss 1,3 prosent fredag kveld, i det som er den størst snuoperasjonen på Wall Street på mange år. De store bevegelsene kom i kjølvannet av skuffende jobbtall (Non-farm payrolls). De svake tallene har gjort at svært få nå tror på rentehevningen i USA i år. Dette vil hjelpe Oslo Børs betydelig i dag, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en kommentar.

Les også: Jobbtall skuffer stort

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 48,6 dollar per fat, opp rundt en dollar siden fredag ettermiddag.

- Prisoppgangen har kommet på bakgrunn av en oppdatering fredag som viste redusert riggaktivitet i det amerikanske markedet, og oppgangen har også holdt seg så langt i dag på tross av meldinger i løpet av helgen om at Saudi-Arabia og Iran har redusert prisene på råolje som skal eksporteres til Asia i november, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

Blant tungvekterne her hjemme er det bred oppgang, ledet an av Statoil som stiger 2,7 prosent, mens Telenor og Norsk Hydro er opp henholdsvis 3 og 3,1 prosent.

I sjømatsektoren leder John Fredriksens laksekjempe an med en kursoppgang på nærmere fem prosent til rekordhøye 112 kroner.

Les også: Spår nye supersyklus for lakseaksjene

Varsler aksjesalg i VimpelCom
Telenors oppgang kommer etter at konsernet varsler salg av eierandelen på 33 prosent i VimpelCom.

I dag utgjør markedsverdien av VimpelCom-aksjene om lag åtte prosent av Telenors markedsverdi.

- Telenors annonsering av planer om avhendelse av eierandelen i Vimpelcom innebærer salg av aksjer med en markedsverdi på rundt 20 milliarder kroner, tilsvarende rundt 13 kroner per aksje i Telenor. Investorene verdsetter i dag denne eierandelen med en betydelig rabatt, og selv om denne rabatten ikke vil forsvinne helt vil den kunne bli noe redusert fremover. Vi venter en positiv reaksjon for Telenor ved åpning. Det gjenstår imidlertid fortsatt usikkerhet rundt både pris, tidshorisont og antall aktuelle kjøpere av aksjene, skriver DNB Markets.

Vil hente penger
Tekstil- og interiørkjeden Kid ASA sikter mot børsnotering og vil i forbindelse med noteringen gjennomføre et aksjesalg (IPO).

Aksjetilbudet vil bestå av et tilbud til institusjonelle og private investorer i Norge.

I tillegg vil det gjennomføre en rettet plassering mot visse institusjonelle investorer internasjonalt, hvor dagens majoritetseier Gjelsten Holding reduserer eierskapet i Kid.

Tilretteleggere i IPOen en meglerhusene ABG Sundal Collier og Arctic Securities.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere