NA24.no

Børsgleden forsvant

Sist oppdatert:
Sjokkerte investorer lempet ut aksjer fredag. Det sendte børsen i kjelleren.

Et fall i den amerikanske sysselsettingen slo ned som lyn fra klar himmel og sendte børsene over hele verden rett i rødt. Økonomene bruker ord som urovekkende og mener dette nå vil tvinge frem rentekutt i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Fredag ble helrød for investorene på Oslo Børs som sendte hovedindeksen ned 1,44 prosent til 475,69 poeng. Oppgangen børsen hadde brukt hele uken til å bygge, ble raskt radert vekk, og samlet viser den en oppgang på 0,45 prosent de fem siste dagene.

Utlendingene selger
De utenlandske meglerhusene lempet ut aksjer i høyt tempo etter at sjokkmeldingen fra USA slo ned. Det medførte at omsetningene skjøt i været etter en langt roligere start. Totalt ble det omsatt aksjer for 16,6 milliarder kroner. De største selgerne var Deutsche Bank, Crédit Agricole Indosuez Cheuvreux og Nordnet. De amerikanske meglerkjempene Merrill Lynch og Morgan Stanley fikk også dårlig tid og kastet ut aksjer mot slutten av dagen.

Tendensen der utenlandske meglerhus dominerer selgersiden er ikke uvanlig når det er internasjonal uro. Fredag ble uroen vekket etter at fersk statistikk viser at sysselsettingene falt i stedet for å vokse i august. Totalt ble 4.000 stillinger kuttet, mens økonomene hadde ventet tilvekst på 100.000.

Rentekutt
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at det er urovekkende at tallene som de amerikanske myndighetene kom med fredag ettermiddag norsk tid, kommer akkurat nå.

- Det er litt overraskende siden vi ikke har sett noen tegn til dette tidligere, sier Andreassen til NA24.

Det underliggende er ikke fullt så dårlig, men tilhengerne av rentekutt har fått mer blod på tann.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier Andreassen med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg: Nå må han kutte rentenivået.

- Kjøp Hydro
Oljeprisen holdt seg bra selv om den amerikanske økonomien viser klare svakhetstegn. Ved råvarebørsen i London kostet et fat nordsjøolje med levering i oktober 74,50 dollar. Dollaren falt markant til 5,74 kroner.

Nedturen i oljeprisen sendte Statoil ned 1,56 prosent til 174 kroner. Den norske oljekjempen dominerte omsetningsstatistikken og totalt byttet verdier for nesten 5,5 milliarder kroner i Statoil hender. Norsk Hydro klarte seg langt bedre og falt 0,45 prosent til 222 kroner.

Handelsbanken har sett litt nærmere på Norsk Hydro. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling med et kursmål på 258 kroner per aksje for selskapet og mener at tilbakebetalingen i form av utbytte vil øke etter fjerde kvartal. Summen av alle delene i «rest-Hydro» er satt til 85 kroner per aksje, noe som er 18 prosent høyere enn snittverdsettingen i markedet. Blant annet trekker meglerhuset frem at resultatutsiktene for oppstrømsvirksomheten ser sterk ut, men nedstrøms er noe blandet.

Bruker 1,5 milliarder
Tandberg endte ned 2,57 prosent til 110 kroner. Selskapet satser offensivt og blar opp over 1,5 milliarder kroner for et britisk videonettverksselskap.

- Rent finansielt er det dyrt i forhold til hvordan Tandberg prises, sier analytiker Hallgeir Hollup i ABG Sundal Collier til NA24.

Hollup peker på at kjøpet priser Codian til ti ganger omsetningen, mens Tandberg prises til 4,5 gangern. Selv om det fremstår litt dyrt, mener ABG-analytikeren at det er et klokt valg.

- Strategisk er det et klokt valg. Codian gjør det veldig bra i et område der Tandberg har lagget litt, sier Hollup til NA24.

Teknologi-aksjene dominerte taperlisten fredag. Ignis falt 8,90 prosent til 10,75 kroner etter å ha gjort det sterkt torsdag. Nordnet og E-Trade var de ivrigste selgerne.

Fara fulgte etter med en nedgang på 7,20 prosent til 2,32 kroner.

Straffet Fast
Søkemotorselskapet Fast fikk også merke prisen av å skuffe markedet. Selskapet varsler at de kommer til å legge frem et dundrende underskudd i tredje kvartal. Torsdag ettermiddag holdt de sin midtkvartalsoppdatering og venter at driftsresultatet vil vise et underskudd på mellom 67 millioner dollar til 71 millioner dollar. Det vil i verste fall tilsi rundt 410 millioner norske kroner. Omsetningen er ventet å ligge mellom 34 og 38 millioner dollar.

Fast-aksjen falt 6,28 prosent til 10,45 kroner.

Tørrbulkrederiene har vært i skuddet på Oslo Børs den siste perioden. Festen blant bulkaksjene ble midlertidig avblåst og Jinhui Shipping falt 5,46 prosent til 69,25 kroner. Golden Ocean endte ned 1,17 prosent til 33,80 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere