NA24.no

Børshandelen dundrer i bakken

Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank.
Anders Skar, daglig leder i Nordnet Bank. Foto: Nordnet Bank
Halvvert på ett år.

Nordnet Bank har sett en kraftig reduksjon i aksjehandelen hos privatpersoner i august. De har redusert sin eksposering i aksjer for tredje måned på rad. Den store forskjellen er at det har blitt mindre transaksjoner.

- Vi må helt tilbake til 2004 for å finne en august måned med så lav privat aksjehandel. Vanligvis tar handelen seg opp i august når folk er tilbake fra sommerferie, men det har ikke skjedd i år, sier daglig leder i Nordnet Bank, Anders Skar.

Mer enn halvvert
Private aksjeinvestorer gjorde i august 249 tusen transaksjoner og omsatte aksjer for 9,3 milliarder kroner via Nordnet, Netfonds og Skandiabanken. Sammenlignet med august i fjor er nedgangen på 54 prosent målt i transaksjoner og 66 prosent i volum.

- Det er vitkig å understeke at de fortsatt er med på marledet, men det er kjøpekraften som har sunket. man står med føttene ganske tungt nede i hengmyren. Det ser negativt ut, men vi håper å se et mer optimistisk og positivt syn på fremtiden, forteller Skar til Nettavisen NA24.

- En av grunnene til at de handler mindre er at den kortsiktige spekulasjonen nå er utkonkurrert av aksjeroboter, i tillegg så har noe av omsetningen i norske aksjer blitt flyttet til andre markedsplasser. Det har på toppen av dette vært et tøft marked de siste fire årene med finanskrise, gjeldskrise, mindre omsetning på børsen generelt og mye negativ psykologi i markedet. Dette påvirker selvfølgelig den private investoren, både ved at de blir mer passive, og ved at de søker tryggere havner til fordel for å handle aksjer, sier Skar i meldingen.

Skar forteller at antallet daytradere har blitt ganske redusert.

- Vi er inne i et tøft børsklima. De fleste privatpersonene er langsiktige handlere, men vi har også kortsiktige day-tradere. De har blitt utkonkurert av aksjerobotene, forteller Skar.

Positivt for oljeaksjer
De mest solgte aksjene var DnB og Storebrand, mens de mest kjøpte i august var innen oljeindustrien, Xact Derivat Bear og Northland Resources.

- Private aksjonærer har solgt seg ned i bank og finans, og tatt gevinst i aksjer som har gått bra i sommer. Olje- oljeservice er å finne både på kjøps- og salgssiden i august, men jeg opplever den generelle holdningen til sektoren som positiv. At oljeserviceaksjer er å finne på listen over de mest solgte skyldes gevinstsikring og at man roterer investeringer innenfor sektoren, sier Skar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere