NA24.no

(Scanpix)

Børsjubel i USA

Sist oppdatert:
Gode signaler og svakere oljepris førte til børsfest i USA.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag endte de amerikanske aksjene med en markant oppgang etter at det kom flere tall som viser at økonomien kan befinne seg i en bedre situasjon enn mange fryktet. I tillegg bidrar en svakere oljepris til å sende aksjene oppover.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Den første revisjonen av BNP-tallene for andre kvartal viser at bruttonasjonalproduktet steg med 3,3 prosent i årets andre kvartal. Det er en oppjustering fra 1,9 prosent som det amerikanske handelsdepartementet meldte for en måned siden. Til sammenligning steg veksten i den amerikanske økonomien med 0,9 prosent i årets første kvartal. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at BNP-veksten ville stige med 2,7 prosent i andre kvartal.

Obligasjonsforsikreren MBIA sparket i gang et rally i bankaksjene etter at de fortalte om en ny avtale. Denne nyheten overskygget det faktum at konsernet har mistet sin topp kredittrating.

Tidligere på dagen ble det kjent at konsernsjef Daniel Mudd i Fannie Mae har sparket deler av konsernledelsen etter havariet i konsernet.

Forrige ukes statistikk fra ledigheten ble også lagt fram torsdag. Den viser en nedgang i antall førstegangssøkere på 10.000 personer til 425.000.

Analytikerne lå inne med et konsensusanslag på 427.000 nye førstegangssøkere, viser tall innhentet av Bloomberg News.

Samtidig viser statistikken at det er vanskeligere å komme ut i arbeid igjen. Antall langtidsledige personer har steget til det høyeste nivået siden høsten 2003.

Statistikk viser dessuten at prisindeksen PCE forble uendret på 4,2 prosent, og signaliserer at inflasjonen og prispresset ikke øker like mye som den økonomiske veksten.

Det internasjonale energibyrået IEA melder at de, dersom det blir nødvendig, vil tappe sine strategiske lagre dersom orkanen Gustav slår til og ødelegger oljeinstallasjoner. Dette vil i så fall bli gjort for å veie opp for den midlertidige produksjonsnedgangen i regionen.

- IEA gir de rette betryggende lydene for å berolige markedet. Enhver som følger industrien vil forvente at de åpner lagrene dersom det er store ødeleggelser, men dette er et emosjonelt marked og ord kan gjøre mye, sier Phil Flynn hos Alaron Trading Corp., ifølge Bloomberg.

IEA foretok dette grepet i etterkant av ødeleggelsene som orkanene Katrina og Rita påførte den amerikanske golfkysten i 2005.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i oktober, 115,56 dollar fatet. Dette er en nedgang på 2,2 prosent, men prisene er allikevel 61 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones +1,85% til 11.715,18

Nasdaq +1,22% til 2.411,64

S&P 500 +1,48% til 1.300,68

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere