NA24.no

Børsjubel på Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Troen er tilbake i det amerikanske markedet.

De amerikanske børsene steg rett til værs onsdag. Det samme gjorde oljeprisen.

NA24 – din næringslivsavis

Den brede S&P 500 steg hele 2,96 prosent til 932,68 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq dunket opp 3,51 prosent til 1.862,90 poeng.

Dow Jones Industrial klatret solide 3,07 prosent til 8.616,29 poeng.

Optimismen har i dag gjort seg gjeldende i Europa i det man håper at bunnen i den amerikanske økonomien kan være nådd. Det vises også ved at dollaren har svekket seg og sendt oljeprisene kraftig opp.

Intels tall for andre kvartal skapte jubel da de ble lagt frem etter børsene stengte i USA tirsdag kveld norsk tid. Aksjen steg kraftig i dag som følge av tallene og guidingen, som også var i overkant av hva analytikerne hadde sett for seg.

Intel som er verdens fremste produsent av mikroprosessorer til computerbransjen, fikk et overskudd på omkring 1 milliard dollar i andre kvartal, noe som tilsvarte 18 cent per aksje. Analytikerne hadde på sin side ventet 8 cent per aksje, ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters.

– Intel er et annet positivt element. Exit fra resesjonen kan komme sterkere enn ventet, sier strateg Jean-Patrick Dubrun hos Natixis Asset Management i Paris til Bloomberg News.

Intel-aksjen steg kraftig i hele dag og endte til slutt opp nesten 8 prosent.

Videre fulgte et kobbel av spreke finansaksjer. American Express endte opp hele 13 prosent og JPMorgan Chase klatret 5,33 prosent.

Prisvekst
Ferske tall viser at konsumprisindeksen i USA steg med 0,7 prosent i juni. Analytikerne ventet en økning på 0,6 prosent ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Ifølge rapporten fra de amerikanske myndighetene ble oppgangen i kpi drevet av økte bensinpriser.

Kjerneinflasjonen, som er eksklusive de volatile komponentene mat og energi, endte opp 0,2 prosent. Forventningene blant makroøkonomene tilsa en økning på 0,1 prosent. Konsumprisene i USA har i løpet av de siste 12 månedene falt med 1,4 prosent, som er den største nedgangen siden januar 1950. Analytikerne ventet en nedgang på minus 1,6 prosent.

I juni falt industriproduksjonen mindre enn hva markedet hadde fryktet. Det er nå den svakeste nedgangen på åtte måneder, og dette blir tatt som et signal på at resesjonen i USA nå er over.

Nedgangen på 0,4 prosent i industriproduksjonen var lavere enn forventet, og kom etter et fall på 1,2 prosent i mai. Tallene for mai ble for øvrig revidert ned. Det var på forhånd ventet å vise en nedgang på 0,6 prosent.

Oljeoverraskelse
Onsdagens lagerrapport viste at oljelagrene i USA forrige uke falt mer enn forventet. På samme tid steg lagrene av bensin og destillater til det høyeste nivået på 11 år, melder Marketwatch.

De amerikanske oljelagrene falt med 2,8 millioner fat til 344,5 millioner fat sist uke. Fallet overgikk forventningen som lå på 2,1 millioner fat, ifølge Bloomberg.

Videre ligger destillatlagrene på 159,3 millioner fat, hvilket tilsvarer en økning på 600.000 fat. Disse var ventet å stige med hele 1,6 millioner fat.

Bensinlagrene viste seg å være på 214,6 millioner fat, opp 1,5 millioner fat. Konsensus var likevel kun en lagerbygging av bensin på 750.000 fat.

I kjølvannet av rapporten gjorde oljeprisen et solid byks oppover. Prisen på et fat råolje med leveranse i august var opp 3,4 prosent til 61,50 dollar på råvarebørsen i New York onsdag kveld. Dette var den høyeste stigningen på seks uker ifølge Bloomberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere