NA24.no

Børskollaps i USA

(Scanpix)
Sist oppdatert:
De amerikanske aksjene fikk juling.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Frykt for at den skyhøye oljeprisen skal spise opp inntjeningen til konsumentselskapene, samt signaler om at renten neppe blir ytterligere redusert var det som skulle til for å sende aksjene rett ned onsdag.

Dow Jones opplevde sin største nedtur siden februar.

NA24 - din næringslivsavis

Bankgigantene Citigroup, Bank of America og JPMorgan Chase & Co ledet bankaksjene nedover etter rykter om nye tap.

- Det amerikanske markedet er en bunnløs avgrunn akkurat nå. Ethvert selskap som tjener penger på amerikanske konsumenter kommer til å ha forferdelige resultater, og aksjepriser kommer til å falle, sier Peter Schiff hos Darien, ifølge Bloomberg.

Ikke flere rentekutt
Referatet etter det forrige rentemøtet til den amerikanske sentralbanken kom onsdag. Og markedet ble meget skuffet.

Økonomer på jakt etter signaler om den videre utviklingen for renten fikk svar, i form av at sentralbanken ser seg ferdige med rentekutt for denne gang.

Hele åtte av de ti industrigruppene som utgjør S&P 500-indeksen stupte, etter at referatet fra rentemøtet viste at sentralbanken frykter at energikostnader og folks stigende forventninger til inflasjonen truer deres mandat til å stabilisere prisene.

Mesteparten av sentralbanksmedlemmene så på rentekuttavgjørelsen på dette møtet som en vanskelig avgjørelse. Flere av medlemmene bemerket at det ikke ville være hensiktsmessig å løse på politikken med tanke på signaler om at den økonomiske veksten vil reduseres på kort sikt.

Oljerekord
Økonomene begynner å uttrykke skepsis til utviklingen i oljemarkedet. Onsdag passerte råoljekontraktene 133 dollar fatet for første gang i historien. Dollaren svekker seg og forsterker oppturen i råvaremarkedet.

I forrige uke falt oljelagrene med 5,32 millioner fat til 320,4 millioner fat, noe som er den største nedgangen på fire måneder.

Lagrene er nå 0,9 prosent mindre enn snittet i samme periode de fem siste årene. Uken før var de 0,8 prosent høyere enn snittet.

Ifølge estimater innhentet av Bloomberg News var det ventet at lagrene ikke ville vise et fall, men en oppgang på 300.000 fat.

Oppkjøpsbølgen fortsetter
Investorene reagerer positivt på at Time Warner skal skille seg fra kabel-tv-virksomheten Time Warner Cable. Det er nyheten om at de mottar 9,25 milliarder dollar i form av utbytte når de skiller ut virksomheten i et eget selskap som sender aksjen oppover. Samtidig øker de eierandelen i Time Warner Cable til 85,2 prosent.

Corporate Express ønsker å kjøpe franske Lyreco. Det skriver Marketwatch. Kjøpesummen skal være på 2,7 milliarder dollar og det kan ødelegge oppkjøpsforsøket til Staples.

Banksmell
Nå går det spekulasjoner om at de største investeringsbankene i USA har gått på en smell i andre kvartal. Denne gangen er det for å sikre seg mot ytterligere tap knyttet subprimekrisen som koster dyrt. Wall Street Journal skriver at de største meglerhusene må ta store nedskrivninger som følge av sikringskontrakter som er blitt verdiløse etter aksjeoppturen i andre kvartal.

Lehman Brothers er de det kan komme til å gå hardest utover, da de kan komme til å nedskrive et papirtap på hele 2 milliarder dollar. Morgan Stanley trekkes også frem, mens Goldman Sachs og Merrill Lynch skal ha mindre tap.

Dagens nøkkeltall:
Dow Jones -1,77% til 12.601,19

Nasdaq -1,77% til 2.448,27

S&P 500 -1,61% til 1.390,71

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere