NA24.no

Børsmyten sprekker

Sist oppdatert:
Svart oktober på Oslo Børs er bare en myte.

Les NA24 på mobil

De store børskrakkene har alle falt på oktober. Måneden har et så dårlig rykte i finansmiljøet at investorene skyr den som pesten. Men er den virkelig det?

NA24 - din næringslivsavis

I finansmiljøet er oktober bedre kjent som svart oktober. Bakgrunnen for det dårlige ryktet måneden har fått kommer fra en rekke børsfall i samme periode. Sammenbruddene i 1929, 1987, 1937 og i 1998 var alle i oktober måned, men er dette nok til å kalle det en svart oktober?

Blå oktober
Holberg Fondene har tatt en titt på den månedlige avkastningen på Oslo Børs siden begynnelsen av 80-tallet. Det viser seg at gjennomsnittsavkastningen i oktober helt siden 1983 og frem til i fjor har ligget på minus 0,4 prosent. I oktober 1987 falt Oslo Børs over 27 prosent. Tar vi bort dette fallet, blir gjennomsnittsavkastningen for oktober 0,8 prosent.

Og som om ikke det er nok, ga oktober faktisk positiv avkastning i «skrekkårene» 1998, 2001 og 2002.
Mye kan tyde på at markedet har stor tiltro til en myte som ikke eksisterer. Oktober er faktisk langt fra verst. I følge statistikken er nemmelig september den verste måneden. Men hvorfor, er det ingen som vet.

Gunnar Torgersen i Holberg Fondene som har laget ukens graf aner ikke hva grunnen er.

- Jeg tror det er helt tilfeldig at september statistisk sette er den verste måneden, hva grunnen er kan vi bare spekulere i, sier Torgersen.

Enkelhet gir trygghet
Analytikere ønsker gjerne å servere en enkel analyse som konkret peker på hvorfor aksjemarkedet enten stiger eller synker. Som regel er dette utopi, årsakene er nemlig rett og slett for sammensatte og komplekse til det.

Å basere sine investeringer i aksjemarkedet på historiske sesong- eller månedssvinger er en farlig eksersis som det ikke finnes noe statistisk holdepunkt for å si vil skape meravkastning. Svart oktober er kun en myte skapt av aktører som søker enkle forklaringer på vanskelige spørsmål.

En av de farligste månedene
Aksjestrateg Terje Nyborg i Terra Securities har ikke mye tro på oktober-myten.

- Psykologiske mekanismer kan til en viss grad føre til selvoppfyllende profetier på børsen. Men jeg tror ikke oktober er noe verre enn andre måneder. Faktisk tror jeg september måned har hatt dårligere avkastning historisk sett, sier Nyborg.

Han forklarer at det er normalt at analytikerne er langt mer positivt i begynnelsen av året, enn de er utover høsten. Selv om oktober er en av farligste månedene på børs, er de elleve andre like skumle.

- Etter sommeren kommer det som oftest en del korreksjoner på prosjekter som har blitt overvurdert tidligere på året, sier han.

Han legger til at dette årets tidlige spådommer om hvor børsen går har vært langt mer edruelig enn andre år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere