NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Richard Drew (AP / Scanpix)

Børsnedgang i New York

Skuffelsene er større enn overraskelsene i USA.

Nedturen fortsetter på Wall Street. Fredagens skuffelser blir avløst av nye skremmeskudd.

NA24 - din næringslivsavis

De tre toneangivende indeksene i New York faller alle noe tilbake mandag. Industriindeksen Dow Jones åpner tilnærmet flatt på 12.323,47 poeng. Det er en nedgang på rundt 2 poeng eller 0,02 prosent. Teknologitunge Nasdaq Composite blir sendt ned 0,44 prosent til 2.280,22 poeng. Den brede S&P 500-indeksen faller 0,18 prosent til 1.330,49 poeng.

Svake resultater
Selskapene fortsetter å skuffe markedsforventningene. Fredag var det giganten General Electrics, mens den fjerde største banken i USA, Wachovia skuffer mandag. Selskapet overrasker markedet med å fremskynde tallfremleggelsen med fire dager. Vel så overraskende er tapet de presenterer.

Tapet beløp seg til 14 cents per aksje i første kvartal, noe som er en klar nedgang fra tilsvarende periode året før da de hadde et overskudd på 1,20 dollar per aksje. Analytikerne hadde ventet at Wachovia ville legge frem et resultat på 40 cents per aksje. Nå kutter banken i utbyttet og må hente friske midler for å bedre kapitaltilgangen.

Store tap knyttet til den anstrengte situasjonen i kredittmarkedet tvinger Wachovia til å gjøre større kutt utbyttebetalingen. Nå foreslår selskapet å betale ut 37,50 cents per aksje i utbytte til aksjonærene. Tidligere har de foreslått 64 cents. Tiltaket skal spare 2 milliarder dollar årlig.

Aksjen faller godt over 7 prosent i etter at handelen har kommet skikkelig i gang.

Større uro i finans
Samtidig sørger avisartikler der det spekuleres i at Credit Suisse må ta nedskrivninger på inntil 5 milliarder dollar for at hele sektoren faller.

USAs største bank, Citigroup, faller etter at en analyse fra meglerhuset Merrill Lynch trekker frem at bankens resultater vil bli svekket av uroen i kapitalmarkedet. I analysen blir estimatene tatt ned som følge av at Citigroup kan bli ytterligere rammet av problemene i markedene.

Det nederlandske elektronikkselskapet Philips la tidligere mandag frem skuffende tall for første kvartal. Sviktende salg av TV-er bidrar til lavere resultater og viser at det ikke bare er det amerikanske selskapene som sliter.

Bedret detaljhandel
Detaljhandelen i USA steg med 0,2 prosent i mars, det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Hvis en utelater bilomsetningen steg detaljhandelen med 0,1 prosent. Tilsvarende statistikk for februar ble revidert til minus 0,4 prosent fra minus 0,6 prosent som opprinnelige ble meldt.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at detaljhandelen ville ligge helt flat i årets tredje måned, mens forventningene til detaljhandelen utenom bilomsetningen var ventet å vise en oppgang på 0,2 prosent.

Blockbuster har lagt frem et bud på elektronikkforhandleren Circuit City. Budet inneholder en premie på over 50 prosent hvis det øvre intervallet som er indikert blir innfridd. Totalt prises Circuit City til 1,35 milliarder dollar basert på budet fra Blockbuster.

Aksjemarkedet fokuserer også på det som frem under G7-møtet i Washington. Finansministerne i de mektigste industrilandene i verden uttrykker bekymring for utviklingen til den amerikanske valutaen. Samtidig bekrefter de det alle andre har sagt over en lengre periode. Nemlig at den amerikanske økonomien står foran en utfordrende periode for å komme ut av nedgangsperioden de er inne i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere