NA24.no


OPPGANG: Oslo Børs stiger fra start sammen med børsene i Europa tirsdag.
OPPGANG: Oslo Børs stiger fra start sammen med børsene i Europa tirsdag.

Børsnedtur for Norske Skog

Sist oppdatert:
Papirprodusenten må refinansiere. TGS faller etter nedskrivninger.

Oslo Børs steg fra start sammen med børsene i Europa tirsdag, i kjølvannet av børsoppgang i USA.

Halvveis ut i handelsdagen er hovedindeksen opp 1,35 prosent til 621,36 poeng, mens oljeprisen har steget rundt 0,6 dollar til 44,5 dollar per fat siden i går ettermiddag.

Børsens største selskap Statoil stiger 1,4 prosent, noe som bidrar positivt til markedet. Tungvektere som Telenor og DNB stiger henholdsvis 1,7 og 3,4 prosent, mens Yara er opp 1,5 prosent.

Før børs har Norske Skog lagt frem en plan for årefinansiere gjelden, mens seismikkselskapet TGS tvinges til nedskjæringer i et vanskelig marked.

På børsen sendes Norske Skog ned 8,2 prosent, mens TGS faller 2,1 prosent.

Blant de som faller mest er også Funcom, som sendes ned 7,4 prosent etter nye røde kvartalstall.

Varsler omfattende refinansiering
Norske Skog vil blant annet bytte gjeld som forfaller i 2016 og 2017 med nye lån som forfaller lenger frem i tid.

- Det finnes ingen tilgjengelig likviditetsfasilitet til å finansiere en eventuell tilbakebetaling av 2016 eller 2017 obligasjoner eid av investorer som velger å ikke delta i transaksjonen, advarer papirprodusenten.

Mens en gjennomført transaksjon vil «beskytte verdiene», vil det motsatte utfallet «ville trolig medføre en helhetlig balanse-restrukturering med et betydelig eller totalt tap i verdien av 2016 og 2017 obligasjonene», ifølge Norske Skog.

Tvinges til nedskjæringer
For å kutte kostnadene vil TGS redusere den globale arbeidsstyrken med rundt 130 ansatte, noe som tilsvarer en reduksjon på 16 prosent.

Dette skal gi en nedgang i årlige driftskostnader på rundt 13 millioner dollar per år fra begynnelsen av 2016. I fjerde kvartal tas det en kostnad på 8 millioner dollar knyttet til restruktureringen, opplyser TGS i en børsmelding.

I tillegg tar TGS nedskrivninger på utvalgte multiklient seismikkundersøkelser, som følge av en revurdering av varigheten av seismikknedturen, etter at de store oljeselskapene har varslet budsjettkutt også for 2017 og videre fremover.

Nedskrivningen på rundt 150 millioner dollar vil tas i fjerde kvartal. Antallet undersøkelser som skrives ned tilsvarer 10 prosent av det totale antallet i balansen til TGS.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere