NA24.no

Børsoppgang i New York

Foto: Henny Ray Abrams (Scanpix)
Sist oppdatert:
Wall Street stiger etter start.

Torsdag peker pilene opp på de amerikanske børsene.

Den kjente Dow Jones-indeksen stiger 0,95 prosent til 10.435,30 poeng og følges av den brede S&P 500-indeksen som løftes 0,87 prosent til 1.105,44 poeng. På Nasdaq stiger Nasdaq Composite 0,84 prosent til 2.202,02 poeng.

- De makroøkonomiske nyhetene har generelt vært positive. Det er imidlertid en viss nervøsitet i markedene på grunn av problemene i Dubai og Hellas. Markedene mangler en retning i det vi går mot årsskiftet, sier strateg Leon Cornelissen i Robeco Asset Management til nyhetsbyrået Bloomberg.

Det har vært enkelte hendelser på makrofronten. I USA viser en ukentlig rapport at antallet førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd steg med 17.000 til 474.000 i forrige uke. Oppgangen var langt større enn hva økonomene hadde ventet. Mer positivt er det at snittet for antallet førstegangssøkere de fire siste ukene gikk videre ned og ligger på det laveste siden september i fjor.

I forrige uke kom den månedlig arbeidsmarkedsundersøkelsen fra myndighetene som viser at ledigheten falt til 10 prosent i november fra 10,2 prosent i oktober.

Les mer: 474.000 søkte om dagpenger

Det amerikanske handelsdepartementet har lagt frem en rapport som viser at underskuddet på handelsbalansen falt til 32,94 milliarder dollar i oktober fra det reviderte anslaget på 36,65 milliarder dollar i september. Nedgangen i underskuddet skyldes i stor grad at eksporten økte langt mer enn importen. Import av råolje gikk ned etter at både prisen volumet var noe lavere enn den foregående måneden.

Les mer: Lavere handelsunderskudd i USA

Det amerikanske finansdepartementet vil senere torsdag legge frem finansbudsjettet for november. Økonomene venter ifølge Bloomberg at budsjettet vil underskuddet vil havne på 135 milliarder dollar i november. Det vil være en nedgang fra 176,4 milliarder dollar i oktober. I fjor havnet underskuddet i november på 165,4 milliarder dollar og gjennomsnittet de siste ti og fem årene for novembermåned viser et underskudd på henholdsvis 68,4 milliarder dollar og 95,3 milliarder dollar.

USAs største bank Bank of America gjør det nå helt klart at de vil betale tilbake 45 milliarder dollar i statsstøtte. Da finanskrisen herjet som verst fikk selskapet hjelp av de amerikanske myndighetene. Finansdepartementet benyttet skattebetalernes penger for å kjøpe aksjer i selskapet.

Les mer: -Takk skal dere ha USA

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere