NA24.no

Børsoppturen stoppet opp

Sist oppdatert:
Uro i markedene og rekordhøy oljepris var nok til å senke Oslo Børs etter to dager med opptur.

Selskapene på Oslo Børs fikk ikke mye glede av den rekordsterke oljeprisen. Onsdag falt hovedindeksen 0,99 prosent til 422,82 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Bred børsnedgang avbrøt en to dager lang opptur på Oslo Børs. Investorene ble påminnet om uroen i finansmarkedet etter melder om at oppkjøpsfondene til Kohlberg Kravis Roberts & Co har problemer med å betjene de løpende låneforpliktelsene. Selskapet driver med store lånefinansiere oppkjøp og har blitt rammet av tørke i kredittmarkedet.

Ny nedtur for REC
REC-konkurrenten Suntech Power Holdings skuffet med sine tall for fjerde kvartal. Verre er det at de også kommer med utsikter som ikke samsvarer med analytikerne. I løpet av fjorårets siste kvartal satt selskapet igjen med 34 cents per aksje, mens analytikerne hadde ventet at det solcelleselskapet ville legge frem et resultat på 38 cents per aksje. Samtidig leverer de under forventningene på topplinjen.

For inneværende år og kvartal venter selskapet å legge frem driftsinntekter på mellom 1,9 til 2,1 milliarder dollar og 370 til 380 millioner dollar. Analytikerne venter til sammenligning 2,24 millioner dollar og 455 millioner dollar for henholdsvis 2008 og første kvartal. REC-aksjen falt 6,75 prosent til 141,50 kroner. Nedturen i REC sendte Orkla ned 2,21 prosent til 66,40 kroner.

Fikk løft
Det gikk langt bedre med tirsdagens store skuffelse. Norsk Hydro ble løftet 2,11 prosent til 72,50 kroner. Tirsdag la de frem svært skuffende tall for fjerde kvartal, men skuffelsen varte ikke til onsdag.

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Service figurerte høyt på vinnerlisten med en oppgang på 4,46 prosent til 128,75 kroner. Selskapet legger frem sitt resultat for fjerde kvartal, men har allerede gjennom flere resultatvarsler gjort markedet klar over at de ikke kommer til å levere i tråd med tidligere forventninger. De siste dagene har aksjen blitt oppgradert av flere meglerhus på forventninger om at problemene de har opplevd ikke blir vedvarende.

Kostbar omstilling
Restruktureringer og omstillinger koster. Det fikk Tandberg Data merke onsdag og ble den store taperen. Aksjen falt 15,45 prosent til 1,86 kroner.

Ryddejobben til den nye ledelsen og det nye styret er i full gang. IT-selskapet varsler store nedskrivninger. I et ledd for å bedre lønnsomheten kommer det til å gå ut over de ansatte. Totalt skal 80 ansatte bort, og samtidig må de hente inn frisk kapital. Det kan by på store utfordringer med tanke på situasjonen i finansmarkedet. I tillegg skal de forhandle med obligasjonseierne for å få dem til å konvertere gjelden til aksjer.

Dalende fraktrater fikk tørrbulkaksjene til å falle onsdag. Baltic Dry Index ble sendt ned 3,25 prosent og indikerer at ratene er på kraftig hell. Golden Ocean falt 6,75 prosent til 29,70 kroner, mens Jinhui Shipping ble sendt ned 4,82 prosent til 54,25 kroner.

Ingen hjelp fra oljeprisen
Gevinstsikring etter den voldsomme prisoppgangen i råoljekontraktene er med på å sende oljeprisen ned onsdag. Onsdag er det normalt duket for ukentlige oljelagertall fra de amerikanske myndighetene, men grunnet fridagen i forbindelse med feiringen av Presidents Day er denne rapporten blitt utsatt til torsdag ettermiddag. I tillegg styrker dollarkursen seg mot de viktigste sammenlignbare valutaene og støttet opp om prisfallet

Nordsjøkontrakter med levering i april ble omsatt for 97,10 dollar fatet da Oslo Børs stengte. Til tross for den rekordsterke oljeprisen falt StatoilHydro 0,88 prosent til 157,50 kroner.

Gruveselskapet International Gold Exploration melder at de har avdekket mer enn dobbelt så mange potensielle diamantprospekter i Angola og har gått i samtaler med store diamantgruveselskaper rundt lisensene i Angola. Dette sendte aksjen opp 10,71 prosent til 1,55 kroner. Kun Transeuro Energy ga bedre uttelling på børsen onsdag med en oppgang på 14,81 prosent til 0,62 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere