NA24.no

Børsrallyet stoppet opp

Foto: cf-wesenberg (First Securities)
Sist oppdatert:
Børsene tar en pust i bakken.

Den kraftige oppgang på børsene i Norge og resten av Europa stoppet opp torsdag morgen. Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,3 prosent etter 10 minutters handel. Flatt eller svakt ned var det også på andre nordiske børser.

Dax-indeksen i Frankfurt var samtidig ned 0,5 prosent.

Dermed stoppet børsrallyet i Europa opp, etter at et koordinert tiltak fra flere av de ledende sentralbankene fikk investorene ned fra gjerdet onsdag.

Global krisehjelp
Som en følge av den anstrengte situasjonen i Europa knyttet til landenes enorme gjeld og stadig vanskeligere lånevilkår, har sentralbankene i eurosonen (ESB), England, Japan, Sveits og USA blitt enige om å fra 5. desember åpne opp for mer dollarlikviditet i markedene. Også den kanadiske melder at de vil tilby likviditet om det trengs.

Sentralbankene reduserer renten på kortsiktig dollarfinansiering med 50 basispunkter på byttelånsavtaler, penger som sentralbankene igjen kan låne ut til bankene i sine respektive land. Renten bankene nå må betale settes ut fra døgnlånsrenten i USA pluss 50 basispunkter, var 100 basispunkter før dette tiltaket. Sikkerheten som kreves å bli stilt for å dekke opp for kurssvingninger kuttes også fra 20 prosent til 12 prosent.

Med andre ord blir det både billigere og enklere for bankene å få fatt i mer dollar. Den siste tiden har pengemarkedsrenten knyttet til dollar steget markant.

Med dette tiltaket håper sentralbankene at de vil bedre interbankmarkedet og hindre at bedrifter og husholdninger ikke får tilgang på lån.

Tiltaket fikk altså børsene i USA og Europa til å stige kraftig onsdag, og også i Asia var det børsfest torsdag morgen. Nikkei 225 steg 1,9 prosent, Hang Seng steg 5,4 prosent, mens Kospi i Sør-Korea var opp 3,7 prosent. I Kina steg Shanghai Composite 2,3 prosent i morgentimene norsk tid.

Skeptisk til Europa
Selv om den koordinerte krisehjelpen førte til ny optimisme i aksjemarkedet, er det ikke alle som er overbevist. I en ny rapport torsdag morgen rykker Goldman Sachs ut med en anbefaling om å vekte ned i det europeiske aksjemarkedet.

Goldman Sachs venter at det europeiske aksjemarkedet kan falle videre som følge av resesjonen hele regionen står overfor. Det er særlig bankaksjer og industriaksjer som vil falle videre, tror det amerikanske meglerhuset. Meglerhuset liker videre oljeprodusenter som Statoil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere