NA24.no

Børsras etter pågripelse av Huawei-topp i Canada


Børsene raser i Asia etter at finansdirektøren i den kinesiske mobilgiganten Huawei, Wanzhou Meng, er pågrepet i Canada.
Børsene raser i Asia etter at finansdirektøren i den kinesiske mobilgiganten Huawei, Wanzhou Meng, er pågrepet i Canada. Foto: Huawei
Sist oppdatert:
Børsen påvirkes av at Huaweis finansdirektør er pågrepet i Canada. Kina krever løslatelse.

Pilene peker bratt nedover på de asiatiske børsene åpnet torsdag. Flere eksperter peker på pågripelsen av Huawei-topp Wanzhou Meng som en av hovedårsakene. Også amerikanske futures er kraftig ned som følge av nyheten.

Finansdirektør Meng i den kinesiske mobilgiganten Huawei ble pågrepet i Canada og risikerer utlevering til USA. Kina reagerer kraftig og krever øyeblikkelig løslatelse.

Les mer: Huaweis finansdirektør pågrepet i Canada

Markedene reagerer svært negativt på nyheten. Like etter lunsj lokal tid i Asia var hovedindeksene på de viktigste børsene ned mellom 1,2 og 2,6 prosent.

Oppdatering: Like før stengetid er Nikkei 225 ned 1,91 prosent, Hang Seng er ned hele 2,70 prosent, KOSPI er ned 1,50 prosent og Straits Times er ned 1,45 prosent.

Ifølge Marketwatch er hovedfrykten i markedene at pågripelsen vil avspore handelssamtalene mellom USA og Kina.

- Vi overvåker nøye utviklingen i Asia etter nyheten om pågripelsen. Tek-aksjer er spesielt utsatt, sier handelssjef i Oanda Stephen Innes, ifølge Marketwatch.

Uken startet positivt etter nyheten om at USA og Kina i helgen hadde blitt enige om en «våpenhvile» i handelskrigen, men tirsdag snudde det da Dow Jones-indeksen stupte 3,1 prosent, mens hovedindeksen på den teknologitunge Nasdaq-børsen falt hele 3,8 prosent.

I tillegg til bekymring for svekket vekst i USA, ble investorene raskt usikre på hva presidentene Donald Trump og Xi Jinping egentlig hadde blitt enige om da de møttes i Buenos Aires.

– Den faktiske mengden konkret framgang på dette møtet ser ut til å ha vært ganske begrenset, heter det i en vurdering fra finansgiganten Goldman Sachs.

Trump bidro til ny usikkerhet med uttalelser på Twitter. I en melding tirsdag antydet han at forhandlingene med Kina kan pågå lenger enn i 90 dager, som partene har avtalt.

Onsdag forsikret Kinas næringsdepartement at landet vil jobbe aktivt for å påskynde videre forhandlinger med USA, men dette har altså foreløpig ikke vært nok til å skape ro og fornyet optimisme i markedet.

Kina krever løslatelse

Kina reagerer kraftig på pågripelsen av mobilgiganten Huaweis finansdirektør i Canada og krever øyeblikkelig løslatelse.

Meng Wanzhou ble pågrepet i Vancouver på den canadiske vestkysten lørdag, opplyser det canadiske justisdepartementet til avisen Globe and Mail.

– Hun er etterlyst og ønsket utlevert til USA. Det skal holdes kausjonshøring fredag, men grunnet forbud mot å offentliggjøre detaljer, kan jeg foreløpig ikke si mer, sier talsmann Ian McLeod.

Kina har reagert kraftig og sier landet «med fasthet motsetter seg og på det sterkeste protesterer mot» pågripelsen.

Brøt ingen lover

– Meng brøt ingen amerikanske eller canadiske lover, heter det i en uttalelse fra landets ambassade i Canada.

Kina har levert en skarp note til USA og Canada og «ber dem umiddelbart rette opp feilen som er begått og gi Meng sin personlige frihet tilbake».

Ambassaden sier den vil følge saken tett og gjøre det den kan for «å beskytte kinesiske borgers legitime rettigheter og interesser».

Uforstående

Huawei stiller seg uforstående til pågripelsen og sier at de har mottatt svært få opplysninger om saken.

– Hun ble midlertidig pågrepet under en mellomlanding og står overfor en uspesifisert siktelse i New York. Huawei har tiltro til at rettsvesenet i Canada og USA til slutt vil komme fram til en riktig avgjørelse, skriver selskapet i en uttalelse.

Huawei understreker at de følger alle aktuelle lover der selskapet har virksomhet, inkludert eksportkontroll og sanksjoner og reguleringer fra FN, USA og EU.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere