NA24.no

Børsras etter sjokktall

Sist oppdatert:
Arbeidstall fra USA ryster børser over hele verden. Se hva som skjer på Oslo Børs.

Følg børsen her

Økonomer mener det er urovekkende at arbeidsgivere over hele USA nå sier opp folk. Fersk statistikk viser at sysselsettingen utenfor jordbruket falt overraskende med 4.000 i august. Samtidig ligger ledighetsraten i ro på 4,6 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Oslo Børs reagerte momentant. Hovedindeksen faller 0,45 prosent.

Ifølge Bloomberg News ventet økonomene at 100.000 nye jobber ble skapt utenom jordbruket, mens ledighetsraten ville stige til 4,7 prosent.

Skuffelsen over at jobbveksten bremset helt opp i august overrasket markedet. Det er første gang på over fire år at sysselsettingen falt og fallet var langt større enn hva økonomene hadde fantasert om.

- Urovekkende
- Dette var mye svakere tall enn ventet, og det er urovekkende for amerikansk økonomi at tallene er så svake før vi har sett den virkelige effekten av uroen i finansmarkedene, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NA24.

Presset blir stadig sterkere mot Fed-sjef Ben Bernanke, mener Nordea-økonomen.

- Dette forteller at økonomien gradvis har blitt svakere i USA, og presset i arbeidsmarkedet forsterker forventningene om et rentekutt fra den amerikanske sentralbanken, sier Bruce.

I snitt økte timelønnen med 0,3 prosent til 17,50 dollar. Det var helt på linje med hva markedet hadde ventet. På ett år har lønningene økt med 3,9 prosent. Arbeidsuken forble uendret på 33,8 timer. Dette var helt i tråd med forventningene.

Dollaren svekket
Umiddelbart etter tallene svekket dollaren seg markant. Mot euro gikk dollaren ned 1.369 til 1.376, mens den mot kronen svekket seg fra 5,77 til 5,74.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities mener at det er urovekkende at de tallene som de amerikanske myndighetene kom i fredag ettermiddag norsk tid kommer akkurat nå.

- Det er litt overraskende siden vi ikke har sett noen tegn til dette tidligere, sier Andreassen til NA24.

Torsdag kom meldingen om at enkelte servicebedrifter har kuttet, men ellers har det ikke vært noen tilgang på tall som har kunne forutse nedgangen. First-økonomen mener dessuten at det uvanlig at det slår ut så raskt. Tidligere har det pleid å ta til fra produksjonen faller til arbeidsgiverne har måttet justere arbeidsstaben.

«Rykende pistol»
Blant annet skuffet offentlig sektor, men det kan komme en korreksjon oppover i september ettersom skolestart har sine innvirkninger.

Det underliggende er ikke fullt så dårlig, men tilhengerne av rentekutt har fått mer blod på tann.

- FED har fått en «smoking gun», og spørsmålet nå er at om de kommer til å kutte med 0,25 prosentpoeng eller 0,50 prosentpoeng, sier Andreassen med en klar referanse til at sentralbanksjef Ben Bernanke ikke har noe valg. Nå må han kutte rentenivået.

- Done deal
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Capital Markets ser også et nært forestående rentekutt i USA.

- Det er en done deal at vi får et rentekutt i september i mine øyne, i hvert fall med 25 punkter og det kan hende med 50 punkter også, mener økonomen.

- Jekker ned rentebanen
Og et rentekutt i USA vil redusere Norges Banks slingringsmonn fremover tror Handelsbanken, som reviderte sin renteprognose fredag.

I vår opererte makroøkonomene med en rentebane som endte på 5,75 prosent. Denne ble senere jekket ned til 5,50, mens den nå er senket til 5 prosent. Det betyr at meglerhuset venter kun en renteheving til før Norges Bank når toppen i sin rentekurve.

- Dristig estimat
- Vi vet det er et dristig estimat, men vi ser flere argumenter for det. Det vil falle flere lik ut av skapet, og kredittmarkedsuroen er ennå ikke over. Økte kredittspreader er kommet for å bli, og i sum tror vi derfor at dette vil ha en dempende effekt på realøkonomien, som gjør at både Fed, ESB og Norges Bank må agere, sier Syed til NA24.

- Vi tror ikke den europeiske sentralbanken vil heve renten før etter at markedsuroen har lagt seg, ettersom vi tolket at de er mer dueaktige enn før ved gårsdagens rentemøte. I tillegg ante vi en mer dueaktig tone i gårsdagens tale av visesentralbanksjef Jarle Bergo. Riktignok synes vi ikke at Bergos uttalelser i full grad understøtter vår nedrevidering, men framover tror vi også Bergo vil bli overrasket på nedsiden, avslutter Syed.

Følg de utenlandske børsene her.

Employment report - USA
Dette er en månedlig rapport om arbeidsmarkedet i USA. Den er basert på to forskjellige spørreundersøkelser.

Ledighetstallet er basert på en spørreundersøkelse som dekker rundt 60.000 husholdninger. Sysselsettingen, utenom landbrukssektoren, samt tall for gjennomsnittlig lengde på arbeidsuken og timelønn, er basert på en rundspørring blant cirka 375.000 bedrifter.

Markedet legger normalt mest vekt på undersøkelsen som er gjort blant bedriftene, og i den rapporten fokuseres det mest på selve sysselsettingen. Rapporten inneholder også tall for ulike deler av næringslivet, og spesielt industriutviklingen blir fulgt nøye.

Tallene for arbeidsukens lengde og timelønn er også indikatorer på om etterspørselen etter arbeidskraft stiger eller synker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere