NA24.no

(Foto: AP/Scanpix)

Børsskepsis til Buffett

Sist oppdatert:
Warren Buffett trakk børsene opp, tross sunn skepsis.

Superinvestoren Warren Buffett satt tonen i USA. Alt i alt ble det en relativt gledelig dag på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Mannen alle snakker om tirsdag er Warren Buffett, verdens nest rikeste mann. Investorlegenden og hans selskap Berkshire Hathaway har tilbudt de kriserammede obligasjonsforsikringsselskapene en hjelpende hånd. Gjennom investeringsselskapet ønsker han å overta forpliktelsene for 800 milliarder dollar i kommunale obligasjonslån.

Dagen begynte med vill jubel, men etterhvert sank det inn en følelse av at budet ikke ville løse de største problemene. Noe av oppgangen forsvant. Industriindeksen Dow Jones stiger 1,09 prosent til 12373,41 poeng, mens den brede S&P 500 klatrer 0,73 prosent til 1348,86. Teknologitunge Nasdaq ender uendret på 2320,04 poeng.

En hjelpende hånd?
- I forhold til stemningen i markedet høres det bra ut. Det tilfører noe likviditet til obligasjonsforsikrere i utfordringene med CDOer, sier Peter Boockvar, aksjestrateg hos Miller Tabak, til Marketwatch.

Imidlertid stiller strategen spørsmål ved hvor lenge gleden over Buffetts bud vil vare.

- Folk flyktet ikke fra markedet på grunn av problemene med kommuneobligasjoner. Her var det mindre enn én prosent som ikke klarte tilbakebetalingene, så å forsikre denne delen på nytt var ikke noe vanskelig valg for noen, påpeker Boockvar.

- Gavner bare Buffet
Kjernen av problemet for forsikrere er nemlig ikke disse kommunelånene, men de såkalte CDOene, verdipapirer sammensatt av en rekke forskjellige lån. Det er disse lånene hvor låntagerne har hatt store problemer med tilbakebetalingen.

Buffett er da også inne i dette for å tjene penger. Han tar seg for øyeblikket dobbelt så bra betalt for å reforsikre som forsikring vanligvis gir, og sier forskjellen reflekterer nervøsiteten i markedet.

- Jeg tror ikke dette gjør mye for noen andre enn Warren Buffett, kommer det tørt fra Kevin Gidds, analytiker hos Morgan Keegan, i en kommentar til Marketwatch.

Han har ikke mye tro på «tanken på at et forsikringsselskap skal «gi bort» noe av sin beste virksomhet».

I store problemer
Fra før er obligasjonslånene forsikret gjennom Ambac, MBIA og FGIC og disse har fått problemer med kredittratingen etter store tap.

Det er i forbindelse med et intervju under tv-programmet Squawk Box på CNBC at Buffett bekrefttet budet, denne tirsdagen. Tilbudet ble sent ut i forrige uke, og forsikringsselskapene har fått 30 dager på å finne en bedre avtale. Så langt har en takket nei, men han har ikke hørt fra de andre.

Ambac Financial Group er, i likhet med MBIA og FGIC, et holdingselskap som tilbyr forsikringer, investeringsavtaler, og strukturerte obligasjonsavtaler. Selskapet driver innen et segment av forsikringsbransjen som kalles «Monoline»-selskaper. Det er kredittforsikringsselskaper som forsikrer obligasjonslån. De garanterer utbetalinger av obligasjonspremie og renter.

Wall Street har vært bekymret for konsekvensene hvis de finansielle obligasjonsforsikringsselskapene mister den beste kredittratingen. Dette har skapt stor usikkerhet i finansmarkedet og uroen har medført at børsene har falt kraftig.

På tross av motivene bak budet, og de langsiktige konsekvensene, ser Wall Street relativt positivt på utsagnet fra Buffett. Finansaksjer gjør det spesielt godt.

Flere redningspakker
Seks av de største boliglånsbankene har tilbudt lånekundene muligheten til å unngå tvangssalg av boligene som er stilt som sikkerhet. Dette skal skje gjennom muligheten til å stanse tvangssalg i 30 dager. Denne muligheten er gitt til de utsatte boligeierne som er mer enn tre måneder på etterskudd i sine nedbetalinger på boliglånet.

Elendige resultat
Markedet surmuler derimot over noen av selskapsresultatene.

Verdens største bilprodusent General Motors la frem et tap på 722 millioner dollar i fjerde kvartal. Det tilsvarer et underskudd på 1,28 dollar per aksje. I samme periode i fjor endte resultatet med et overskudd på 950 millioner dollar eller 1,68 dollar per aksje.

Tapet gir et helårsresultat på minus 38,7 milliarder dollar, det verste i den tradisjonsrike selskapets historie. Aksjen faller 2 prosent.

Investorer er også misfornøyd med sviktende resultater fra den nest største banken i Sveits. Credit Suisse melder om nedskrivninger 2,07 milliarder sveitser franc i fjerde kvartal og det bidro til at resultatet falt 72 prosent til 1,33 milliarder sveitser franc fra 4,67 milliarder i samme periode året før. Dette er siste bank ut som tar store tap relaterte til subprimekrisen i USA.

Oljen ned
Forventninger til høye lagertall under rapporten onsdag kveld sendte oljen i retur. Oljeprisen falt 0,9 prosent til 92,78 dollar fatet ved råvarebørsen i New York, på en dag med svært volatil handel.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,09 % 12373,41

S&P 500 +0,73 % 1348,86

Nasdaq +0 % 2320,04

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere