NA24.no

Børsskrens i oljefall

Sist oppdatert:
Oljeprisen svekket seg og dro med seg Oslo Børs ned.

Det så stygt ut for Oslo Børs, men en god innhenting bidro til at dagen ikke ble fullt så ille for investorene. Børsuro i Kina og bredt fall på de globale børsene slo ikke helt ut på børsen i hovedstaden.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte dagen med en tilbakegang på 0,28 prosent til 487,75 poeng. Dermed ble det fjerde dag på rad med nedtur for investorene i det norske aksjemarkedet.

Kinesernes iver etter å dempe den voldsomme interessen for aksjer påvirket ikke Oslo Børs i særlig stor grad. De kinesiske myndighetene har tredoblet avgiften på å handle aksjer og andre verdipapirer. Dette er siste skudd i en rekke forsøk på å stagge den intense aksjeinteressen blant innbyggerne i verdens mest folkerike land.

Oljen ned
Verre var det at oljeprisen falt til godt under 68 dollar fatet. Mye av dette fallet ble tatt ut i aksjemarkedet allerede tirsdag, men svekkelsen i oljeprisen er aldri positiv for en oljeavhengig børs som den vi har i Norge.

Bråket i forbindelse med presidentvalget i Nigeria har roet seg ned etter innsettelsen av den presidenten. Samtidig har bilaterale samtaler mellom Iran og USA også redusert noe av den høye geopolitiske premien. Raffineriene i USA har fått opp produksjonen, mens streiken som truet i Europa ikke har gitt uttelling. Dermed falt oljeprisen i forkant av torsdagens oljelagerrapport.

I sommerhalvåret er det særlig to fenomener som spiller inn. Kjøresesongen og orkansesongen vil få mye oppmerksomhet de kommende månedene. Førstnevnte er et resultat av at amerikanerne i stor grad tilbringer ferien sin på veiene og bruker bilen til å se sitt vidstrakte land. Til fredag går startskuddet for orkansesongen og det er spådd uvanlig høy aktivitet på radaren til værvarslerne.

I London falt prisen på et fat nordsjøolje med levering i juli til 67,60 dollar. Dette fallet ble delvis motvirket av at dollaren styrket seg. En dollar kostet 6,06 kroner onsdag ettermiddag.

Svakt fra Statoil
Statoil var blant flere tungvektere som la frem sitt resultat. Det var lite nytt som kom frem, men oljekjempen fortsetter å skuffe med svakere produksjon. Sammen med svakere gass- og oljepriser falt resultatet i første kvartal og sammen med engangseffekter endte resultatet under forventningene.

Analytiker Bjørn Inge Tønnessen i DnB NOR Markets ble ikke imponert over tallene fra Statoil. Til det var både kostnadsnivået og de oppnådde olje- og gassprisene for lave.

- Vi ser det som naturlig at Statoil-aksjen faller tilbake på denne rapporten, skriver Tønnessen i en analyse til sine kunder.

Statoil-aksjen falt 2,10 prosent til 163 kroner selv om de leverer et overskudd 7,8 milliarder kroner.

Torsdag er det klart for Norsk Hydros resultat for første kvartal og aksjen falt 0,83 prosent til 209 kroner. Flere av de andre oljeselskapene slet også med lavere oljepris. DNO falt 1,46 prosent til 11,48 kroner. Altinex steg 0,57 prosent til 1,77 kroner.

Toppet listen
Dagens vinner ble Maritime Industrial Services som la frem et solid resultat for første kvartal. Markedet svarte med å sende aksjekursen opp hele 22,86 prosent til 43 kroner. Overskuddet vokser og selskapet er optimistiske med å nå forventningene de har til seg selv.

Elektronikkjeden Expert blir løftet 19,10 prosent til 159 kroner. Storeieren A Wilhelmsen ble i løpet tirsdag ettermiddag enda større eier i Expert. De ville kjøpe minst 23 prosent av de utstående aksjene i elektronikkjeden og fikk god respons på sitt tilbud. Nå har de kommet over en eierandel på 62 prosent og har lagt frem et pliktig tilbud på alle aksjene i selskapet.

Budet er på 160 kroner og gir en god premie til aksjonærene. Premien er på 19,9 prosent sammenlignet med sluttkursen tirsdag.

Taperne
IT-selskapet Dolphin Interconnect Solutiions falt 6,69 prosent til 11,85 kroner, men det ble ikke omsatt mer enn 28.000 aksjer i selskapet.

Fullt så greit gikk det ikke med Opera. Programvareselskapet kan vise til en god vekst i første kvartal, men veksten slår ikke positivt ut på bunnlinjen. Underskuddet før skatt vokste til 6,9 millioner kroner etter at lønnskostnadene drar ned.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere