NA24.no

Børskommentar Asia, Asia, Nikkei
Børskommentar Asia, Asia, Nikkei Foto: FRANCK ROBICHON (Scanpix)

Børsstup i Asia

Sist oppdatert:
Frykten dominerer på børsene.

De asiatiske børsene faller kraftig mot helgen, og slår dermed følge med torsdagens børsstup i USA.

Investorene er bekymret for at den kraftige børsoppgangen man har sett siden begynnelsen av mars har gått for fort i forhold til den underliggende økonomien. Denne frykten bidrar til å sende eksport - og råvareaksjer kraftig ned på de asiatiske børsene.

Referanseindeksen for Asia og Stillehavsregionen, MSCI, faller fredag 1,9 prosent til det laveste nivået på fire uker. Hittil denne uken har indeksen falt 2,7 prosent.

Ledighetstall i bedring
I Tokyo faller bilprodusenten Toyota 2,9 prosent etter å ha lagt frem skuffende salgstall fra USA i forrige måned. Fredag morgen er Nikkei 225-indeksen ned 2,7 prosent. Det til tross for at japanske myndigheter i dag la frem ledighetsrate for august som viste en bedring fra 5,7 til 5,5 present.

Sydney-børsen er energikjempen BHP Biliton ned 2,6 prosent etter at metallprisene har falt.

- Det ser ut til å være en økende konsensus om at takten i den økonomiske forbedringen vil bremse opp. Mange stiller spørsmålstegn om en videre oppgang i forbruk og produksjon, sier seniorstrateg Kiyoshi Ishigane ved Mitsubishi UFJ Asset Management I Tokyo til nyhetsbyrået Bloomberg.

Bratt fall i USA
De ledende amerikanske aksjeindeksene falt 2-3 prosent torsdag. De siste dagene har det kommet flere skuffende makrotall, og det bidrar til å øke nervøsiteten foran rapporteringen av børsselskapenes kvartalstall, som begynner neste uke.

Les mer: Bratt nedtur på Wall Street

Nøkkeltall fredag (Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt)
Japans Topix: - 2,45 %
Japans Nikkei 225: - 2,42 %
Hongkongs Hang Seng: - 2,32 %
Kinas CSI 300: STENGT
Kinas Shangai Composite: STENGT
Taiwans Taiex: - 1,77 %
Sør-Koreas Kospi: - 1,70 %
Singapores Strait Times Index: - 1,46 %

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere