NA24.no

Børstempoet sprakk

Sist oppdatert:
Børsen var lenge i 500, men sviktet og klarte ikke holde tempoet oppe.

Oslo Børs klarte ikke holde seg over 500-poeng, selv om hovedindeksen passerte den psykologiske grensen for første gang på nærmere to måneder.

NA24 - din næringslivsavis

Likevel endte dagen med en opptur på 0,29 prosent til 497,61 poeng for hovedindeksen.

Over 500
Ikke siden 26. juli har Oslo Børs vært over 500-poeng. Uro i kredittmarkedet medførte en liten korreksjon og sendte Oslo Børs ned fra toppnoteringen noen dager i forveien. Like før klokken ble 11 bikket hovedindeksen 500, men mandagen endte på 400-tallet. Selv om optimismen sydet var ikke stemningen høy nok for å sørge for ny børsfest. Forrige uke var det fullt kjør etter at den amerikanske sentralbanksjefen kuttet renten med et halvt prosentpoeng.

Oljeprisen trakk seg noe tilbake etter at orkanfaren avtok. I slutten av forrige uke flørtet nordsjøkontraktene med 80 dollar fatet etter at deler av produksjonen ble stengt som følge av frykt for de kraftige vindmassenes potensielle ødeleggelser. Samtidig sank forventningene til en kald vinter.

Da Oslo Børs stengte kostet kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i november 78,65 dollar. En dollar kostet samtidig 5,51 kroner.

Bremset opp
Fallet i oljeprisen var med på å bremse utviklingen på børsen. Statoil og Norsk Hydro endte ned henholdsvis 0,65 prosent til 190,25 kroner og 0,94 prosent til 237,50 kroner. Begge aksjene ble også de mest omsatte med respektive 3,5 og 2,5 milliarder kroner.

DNO var i langt bedre form. Nok en gang er det en offisiell talsmann som er kommenterer utviklingen av oljeloven i Irak. Oljeminister Hussain al-Shahristani sier at oljeloven vil bli forsinket, men at dagens lover ikke hindrer at Irak kan inngå avtaler med internasjonale oljeselskaper. DNO steg 3,56 prosent til 11,65 kroner.

En rekke andre selskaper gjorde det også sterkt. Acergy steg 3,81 prosent til 170,25 kroner, mens REC klatret 1,68 prosent til 242 kroner etter at Kaupthing justerte kursmålet opp til 310 kroner.

Rett til topps
Seismikkselskapet SeaBird endte på toppen av vinnerlisten med en oppgang på 11,33 prosent til 28,50 kroner. Selskapet skal til India for å samle inn 2D-data etter at de fikk en kontrakt med en bruttoverdi på 20 millioner dollar.

Prosafe steg 6,71 prosent til 97 kroner. Selskapet vurderer nå å splitte selskapet i to. Offshoreselskapet har planer om å dele opp selskapet i to virksomheter. Det ene skal konsentrere seg om flytende produksjonsskip, mens et eventuelt annet selskap skal få med seg bolig- og serviceriggene. Begge selskapene skal børsnoteres. Bakgrunnen for handlingen er å synliggjøre verdiene bedre enn hva tilfellet er samlet.

SeaDrill presenterte langt mer konkrete planer om å dele opp sin virksomhet. Nå har de frigitt planene knyttet til utskillelsen av brønntjenestedelen Seawell. Dette er noe markedet har ventet på lenge og har tidligere blitt signalisert av SeaDrill. Markedet virket ikke overbevist og sendte aksjen ned 2,65 prosent til 119,25 kroner.

Bunnlaget
Verre gikk det med Crew Minerals. Igjen dukker det opp uro tilknyttet selskapets gruvedrift på Filippinene. Aksjen falt 9,45 prosent til 11,50 kroner. NRK hadde søndag et innslag der det ble stilt kritiske spørsmål med tanke på hvordan selskapet opptrer i forbindelse med nikkelutvinning på Mindoro. Selskapet avviser at de har handlet uhensiktsmessig og tilbakeviser påstandene om at de utnytter lokalbefolkning.

Deep Sea Supply gikk uten rett til utbytte 0,85 dollar tilsvarende 4,63 kroner. Aksjen falt 16,79 prosent til 23,30 kroner. Målt i kroner er fallet på 4,70 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere