NA24.no

Børsuro kan stoppe renten

Sist oppdatert:
Ekspert tror Norges Bank blir tvunget til å kutte rentetoppen.

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror Norges Bank snart er ferdig med å heve renten.

NA24 - din næringslivsavis

- Norges Bank er i ferd med å forberede en revisjon av rentebanen, mener Mork.

Etter at visesentralbanksjef Jarle Bergo torsdag kveld holdt et foredrag i foreningen ACI Norge mener Handelsbankens økonomer at dette var et varsel om at Norges Bank er i ferd med å forberede en revisjon av sin rentebane.

Økt usikkerhet
I sin morgenrapport skriver sjeføkonom Knut Anton Mork at markedsuroen den siste tiden har økt usikkerheten om den økonomiske utviklingen.

- Bergo bemerket også at kronen er sterkere og renteforventningene ute svakere enn forutsatt i siste pengepolitiske rapport i juni. Som svar på spørsmål innrømmet han også at markedsuroen kan føre til endring i planer - noen ganger kan det være viktigere å gjøre det rette enn å gjøre det en har sagt en skal gjøre. Dette tar vi som et tegn på at Norges Bank forbereder en nedrevisjon av sin rentebane, som i dag har en topp på 5,75 prosent, skriver Mork.

I talen sa Bergo at uroen i de internasjonale finansmarkedene de siste ukene har ført til økt usikkerhet.

- Vi vet ikke hvor lenge uroen vil vare, og heller ikke hvilke realøkonomiske konsekvenser den vil få, sa Bergo, ifølge Reuters.

Se intervju Knut Anton Mork på TV 2 Nyhetskanalen:

189284

- 5 prosent
Handelsbanken har begynt å se på sine egne prognoser, og varsler at de er på vei ned.

- Som kjent har enkelte av våre konkurrenter nylig hevet sine prognoser til 6 prosent. Selv har vi derimot begynt å overveie en nedreduksjon av vår egen prognose, som har en topp på 5,5 prosent, til 5,25 prosent eller helt ned til 5 prosent, skriver meglerhuset i sin morgenrapport.

- Så ikke nye tegn
Nordea Markets skriver derimot i sin morgenrapport at de ikke hørte nye signaler.

- Banken valgte dermed ikke å gi noen nye signaler, noe den kunne gjort hvis den ønsket å fortelle at kreditturoen gjorde en renteøkning i september lite sannsynlig, ifølge rapporten.

DnB Nor mener heller ikke at det kom nye tegn fra Norges Bank torsdag.

- Jarle Bergo pekte på at uroen i finansmarkedet de siste ukene har ført til økt usikkerhet om utviklingen for den norske økonomien fremover. For øvrig kom det ingenting nytt i denne talen, skriver meglerhuset i en rapport.

Viktige USA-tall
Finansmarkedene venter i dag i spenning på arbeidsmarkedstall fra USA klokken 14.30.

- Onsdagens ADP-tall (tall fra privat aktører) indikerte at jobbveksten er den laveste på fire år. I tillegg kom det samme dag en rapport fra Challenger som viste at antallet oppsigelser i august økte kraftig. Markedet venter nå på om dagens tall vil gi ytterligere indikasjoner på at det amerikanske arbeidsmarkedet svekker seg. Utslagene på renter og valuta kan i så fall bli betydelige, mener DnB Nor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere