NA24.no

Børsuroen rammer Eksportfinans

Sist oppdatert:
Henter inn 1,2 milliarder kroner fra blant annet staten.

Eksportfinans melder fredag ettermiddag at de henter inn 1,2 milliarder kroner i frisk aksjekapital.

NA24 – din næringslivsavis

Årsaken er todelt, men en viktig del er at Eksportfinans sin likviditetsportefølje har opplevd kursfall på sine verdipapirer.

Kursfall
Denne porteføljen har en verdi på circa 65 miliarder kroner. Den totale forvaltningskapitalen til Eksportfinans er på 200 milliarder kroner.

Gisele Marchand, administrerende direktør i Eksportfinans, sier til NA24 at de må løpende verdsette verdiene i likviditetsporteføljen og føre verdinedgang som urealiserte tap. Når situasjonen i markedet bedrer seg, sier Marchand, vil disse urealiserte tapene tilbakeføres.

Uroen i kapitalmarkedet har fått kursene på obliasgjonslån til å falle, og det er dette som nå rammer Eksportfinans.

- Bare trippel A
Eksportfinans har blant annet obligasjoner og gjeldspapirer fra banker og finansinstitusjoner, samt en del «asset backed securities» – altså gjeldspapirer der pantet er låneporteføljer blant annet med eiendom. Men alle lånene er av trippel A-rating, noe som sier at de har god soliditet og meget lav sjanse for konkurs.

Sterk vekst
Marchand vil ikke fortelle NA24 hvor stort det urealiserte tapet i porteføljen er. Men en viktig årsak til at Eksportfinans, der staten eier 15 prosent av aksjene, henter inn mer penger fra sine eier, er at de har opplevd en kraftig utlånsvekst.

- Eksportutlånet har økt fra 42 milliarder kroner til 56 milliarder kroner i eksportutlån gjennom 2007, sier Marchand til NA24.

Når det gjelder kommunelån er veksten også sterk. Utlånene var i inngangen av fjoråret på 57 milliarder kroner til 68 milliarder kroner ved utgangen av 2007.

Eksportfinans vil også lette beholde en sterk rating, altså en god posisjon i lånemarkedet, er de altså avhengig av å hente inn mer aksjekapital.

Eksportfinans ble etablert i 1962 på initiativ fra Finansdepartementet og Bankforeningen. De norske forretningsbankene etablerte Eksportfinans som sitt spesialinstitutt for langsiktig eksportfinansiering. I dag er det næringsdepartementet som har statens eierandel, som er på 15 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere