NA24.no

Børsuroen spredte seg

Sist oppdatert:
Faren for at USA går på en smell sendte børsene i Asia ned.

Etter fire dager uten nedgang endte de asiatiske børsene i rødt torsdag morgen. Finansaksjer som banker og eksportavhengige selskaper som bilprodusenter ledet an i nedgangen.

NA24 - din næringslivsavis

Igjen er det frykt for hvordan verdens største økonomi kommer til å utvikle seg i fremtiden som senker aksjene i Asia. Skuffende svak ordreinngang av varige goder er nok et tegn på at USA nærmer seg resesjon. Dette er en komponent som benyttes som en indikator på hvordan økonomien utvikler seg.

Blant annet ble Toyota Motors rammet av rapporten om den svake ordreinngangen av varige goder. Aksjene falt 2,7 prosent, mens Sony endte ned 3,6 prosent.

- En kan ikke si at usikkerheten i USA er virkelig nærmer seg slutten, sier forvalter Marvin Yap i BPI Asset Management til Bloomberg News.

Det som skjer i USA er fortsatt svært viktig for utviklingen i resten av verden, selv om enkelte hevder at det fremvoksende økonomiene kan ta unna etterspørselsbortfallet hvis det blir lavere vekst i USA de neste månedene.

- USA har fortsatt en stor rolle i de globale markedene siden det fortsatt er den største økonomien, så en total avkobling mellom den og regionene er ikke mulig, kommenterer Yap

Bankaksjene fikk også juling etter at en analytiker i Oppenheimer & Co spår at det kommer større kredittap i USA. Blant annet estimerer analytikeren nedskrivninger på over 11 milliarder dollar i Citigroup bare i første kvartal.

Den brede Asia-indeksen til Morgan Stanley Capital International var i torsdag morgen ned 0,50 prosent til 140,63 poeng. Dollaren svekker seg videre mot yenen og det sendte Nikkei 225-indeksen ned 0,80 prosent til 12.604,58 poeng, mens de kinesiske indeksene fikk den største nedturen.

Nøkkeltall i Asia kl. 08.15: NB: Merk at børsene stenger på ulike tidspunkt

Japans Topix: - 0,90 %
Japans Nikkei 225: - 0,80 %
Hongkongs Hang Seng: - 0,15%
Kinas CSI 300: - 4,23 %
Kinas Shanghai Composite: - 5,42%
Taiwans Taiex: - 1,85 %
Sør-Koreas Kospi: - 0,20%
Singapores Strait Times Index: - 0,32%

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere