NA24.no

Bruker 100 millioner på å redde utsikten

Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Donald Trump kjemper mot vindmøller.

Den amerikanske eiendomsmagnaten Donald Trump har betalt ti millioner pund til et fond som kjemper mot oppføring av 11 vindmøller utenfor kysten av Aberdeen i Skottland, ifølge britiske medier.

Vindmøllene skal være så høye som en 64-etasjers bygning, men vil komme til å ødelegge utsikten for Trumps eget golfresort, som det er ventet at vil koste 750 millioner dollar.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Denne resorten bygges i et naturlandsskap, som mange mener skulle vært fredet.

Miljøvernere ville redde sanddynene, som var hjem for mange skjeldne fugler og dyreliv, men fikk ikke medhold. Sanddynene ble jevnet ut for å gjøre plass til Trumps fairwayer.

Hyklersk
Derfor er det mange som beskylder milliardæren for å agere hyklersk, når han nå vil sette kjepper i hjulene for fornybar energi.

Byggingen av Trumps resort er nå satt på vent.

George Sorial, visepresidenten i Trump-organisasjonen uttaler at de ti millionene vil gå til å kjempe mot vindmøller over hele Skottland.

Trump kjemper også på flere fronter for å unngå å få utsikten ødelagt. Han truer med å saksøke skotske statsråder dersom de gjennomfører planene mot hans vilje.

I et åpent brev til den skotske førsteministeren Alex Salmond skriver Trump i kjent stil med spisset blyant

«Med den skjødesløse installasjonen av disse monstrene vil du helt på egenhånd gjøre mer skade for Skottland enn noen annen hendelse i Skottlands historie»

Stemningen dem imellom har åpenbart fått en annen tone enn for fire år siden, da nettopp Alex Salmond gikk imot lokale miljøvernere og politikere, for å innvilge Trumps byggesøknad.

- Ufattelig
En annen vindmøllefarm som har fått Trumps oppmerksomhet den siste tiden er blant annet de 150 vindturbinene som etter planen skal bygges i nærheten av Loch Ness.

- 90 prosent av mennesker du spør på gaten i New York, assosierer Skottland med Loch Ness. Det er en ikonisk del av Skottland, sa Trumps talsmann til Sundaytimes.

Demonstranter er rasende på Trumps støtte til anti-vindmølle kampanjen, og mener at man risikerer å skade Storbritannias evne til å utnytte sine «vindressurser i verdensklasse»

- Det er ufattelig at en Amerikansk multi-milliardær mener han har rett til å omgå demokratiske vedtak ved å støtte anti-vind-minoriteten, bare fordi han blir nødt til å se noen vindmøller fra golfbanen din, sa leder i Renewable UK Gordon Edge til Sunday Times.

Storbritannia har i dag 3,000 vindmøller på land og flere hundre til havs. For å snu den globale oppvarmingen mener eksperter at man må mangedoble dette.

Siste ord er nok ikke sagt i denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere