Bruker 70 milliarder på nett

Foto: EIRIK HAGESÆTER (Bergensavisen (BA))

Kraftbransjen bygger nytt lokal- og regionalnett.

03.01.12 15:34

Norske nettselskaper planlegger investeringer i lokal- og regionalnettet for 70 milliarder kroner frem til 2020. Rundt halvparten av midlene vil gå til modernisering av nettet. Dette vil bidra til økt forsyningssikkerhet når vi blir utsatt for ekstremvær i fremtiden.

- Antallet strømbrudd i Norge har gått betydelig ned de siste 15 årene. Det er aldri målt færre avbrudd enn i 2010. Det viser at nettselskapene gjør en solid jobb med å styrke forsyningssikkerheten. Samtidig er det klart at vi må oppgradere nettet vårt for fremtiden, og da er det viktig med investeringer, sier Oluf Ulseth, administrerende direktør i Energi Norge i en melding.

En kartlegging Energi Norge har gjort hos medlemsbedriftene i 2011, viser at nettselskapene planlegger investeringer for ca 70 milliarder kroner i strømnettet i perioden 2012-2020. Rundt halvparten av midlene vil gå til modernisering av eksisterende nett, mens resten skal brukes på nye linjer for å møte økt forbruk og mer produksjon av fornybar energi.

- Nettutbygging er viktig både for den alminnelige forsyningssikkerheten, for næringsvekst i distriktene og for å bygge et mer klimavennlig energisystem hvor vi bruker mer fornybar og mindre fossil energi. Alle gode krefter må nå bidra slik at planlagte linjer får konsesjon, sier Ulseth i en melding.

Energi Norge representerer ca 270 bedrifter som står for 99 prosent av kraftproduksjonen og dekker 90 prosent av nettkundene i Norge.

- Vi har stor medfølelse med alle som har mistet strømmen i orkanen. Vi kan forsikre om at nettselskapene har jobbet døgnet rundt og utnyttet alle tilgjengelige ressurser. Nå har heldigvis de aller fleste fått strømmen tilbake. Når nettselskapene får ryddet opp etter uværet, er vi klare til å sette oss ned og vurdere hvordan nettet og beredskapen i kraftforsyningen kan forbedres i fremtiden, sier Ulseth i meldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.