*Nettavisen* Økonomi.

Bruker krisen på å dumpe ansatte

Ledere innrømmer at de bruker finanskrisen til å sparke flere enn de må.

25.05.09 12:59

Bemanningsselskapet Proffice la mandag frem sin arbeidsmarkedsanalyse der de har målt trendene i arbeidsmarkedet både i Norge og Sverige.

NA24 - din næringslivsavis

I undersøkelsen fremkommer det at 7 av 10 ledere som har måttet nedbemanne den siste tiden mener bedriften ikke opplever store tap, fordi de mest verdifulle ansatte fortsatt jobber der.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Ifølge Proffice innrømmer flere av lederne at de bruker finanskrisen til å sparke flere enn de må, og til å si opp mindre dyktige medarbeidere. Finanskrisen blir også sett på som en god anledning til å holde lønningene nede, melder Proffice i en pressemelding.

Samtidig viser undersøkelsen at de ansatte på sin side forventer mer lønn.

Undersøkelsen er basert på en spørrerunde blant bedriftsledere som Visendi har utarbeidet for Proffice.

Bruker nedgangstidene
- Nedbemanning vil i de fleste tilfeller innebære en negativ prosess både for arbeidsgiver og de medarbeiderne som blir rammet. Men undersøkelsen viser at flere bedriftsledere bruker nedgangstidene til sin fordel. To av tre ledere mener de i dagens marked kan skaffe seg dyktig arbeidskraft til en «en god pris». Det står i sterk kontrast til situasjonen for halvannet år siden, da arbeidstakerne brukte det stramme markedet til å presse lønningene opp, sier Per Bergerud, administrerende direktør i Proffice, i meldingen.

Halvparten av bedriftslederne som har nedbemannet sier at de bruker arbeidsmarkedet til å holde lønningene nede, og rundt 40 prosent sier finanskrisen har gitt dem anledning til å kvitte seg med mindre dyktige ansatte.

- Alle vet at det er vanskelig å bli kvitt en medarbeider uten saklig grunn. Å hevde at vedkommende svekker det faglige eller sosiale miljøet i bedriften er ikke alltid like lett å bevise. Ergo er jeg ikke overrasket over at mange ledere sier de benytter finanskrisen til å effektivisere bedriften på denne måten, sier Bergerud.

Vil ha mer lønn
Arbeidsledigheten er på vei opp fra svært lave nivåer og mediene er fulle om skumle historier om et næringsliv i krise. Men dette skremmer ikke ansatte. Bare en av ti frykter de kan miste jobben og åtte av ti arbeidstagere mener de fortjener lønnsøkning, uavhengig av krisen, basert kun på egen kompetanse og innsats. En fjerdedel av disse hevder at de arbeider mer og hardere enn før uten å få mer lønn, ifølge undersøkelsen.

- En arbeidstaker er ikke mer verdt enn det en arbeidsgiver er villig til å betale, og det er viktig å stille realistiske krav i forhold til bedriftens økonomi. Men en bedrift må også sørge for de ansatte som er igjen, i form av utfordrende arbeidsoppgaver, sosialt velvære og rettferdig lønn. Dersom motivasjonen og lojaliteten holdes oppe i dårlige tider, vil dette mest sannsynlig bli husket når det igjen blir gode tider og kamp om den beste arbeidskraften, sier Per Bergerud i meldingen.

Dagpengekalkulator
Er din arbeidsplass i fare?

Her kan du beregne hvor mye du får i dagpenger fra Nav:

HTML EMBED
function ComputePay() { f=document.forms.Daypay; v=f.Salary.value;v=(v!=""?parseFloat(v):0); if(v>421536) v=421536; n=f.Children.value;n=(n!=""?parseInt(n):0); s=v*2.4/1000+n*17; o=document.getElementById("PrDay"); f.PrDay.value=Math.floor(s)+" kr"; f.PrMth.value=Math.floor(s*365*5/7/12)+" kr"; }
Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

NA24s kalkulator legger til grunn at man har vært i full jobb året før. Mottar man dagpenger i mer enn åtte uker får man også feriepenger. Dette er ikke tatt hensyn til i beregningen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.