NA24.no

Bruker mindre penger enn hun selv spådde

Erna Solberg kunne brukt mer penger enn hva hun gjør nå.
Erna Solberg kunne brukt mer penger enn hva hun gjør nå. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Erna Solberg svir av vel 140 milliarder oljekroner.

Regjeringen øker oljepengebruken med 1,9 milliarder kroner. Totalt bruker de 2,8 prosent av kapitalen i oljefondet.

- Det er forsvarlig så lenge arbeidsledigheten er på vei oppover, men det kan selvsagt diskuteres om det burde kommet noen kutt eller innsparinger, sier Terje Strøm, sjeføkonom hos NyAnalyse, til Nettavisen NA24. 

Det spås samtidig at det skal gå svakere fremover. Veksten i Fastlands-økonomien reduseres fra 2,5 prosent til vel 2 prosent.

Han sierat et sentralt punkt som forstyrrer utgiftene i 2014 er anslaget til regjeringen på lønnsveksten på moderate 3,3 prosent. Samtidig har SSB anslått 3,8 prosent.

- Så dette spriket er større enn normalt, sier han.

Inntekter og avgifter økes med 2,1 milliarder kroner. Samtidig øker utgiftene samlet med om lag 1,1 milliarder kroner.

Det betyr at Erna Solberg og Siv Jensen faktisk bruker mindre enn hva de kan, og samtidig holde seg innenfor egen målsetting.

Kan bruke mer penger
Da Solberg-regjeringen la frem sitt forrige budsjett, som de i all hovedsak arvet fra Stoltenberg-regjeringen ble oljepengebruken lagt til 2,9 prosent.

Siden den gang har imidlertid oljefondet økt enda mer i verdi enn hva Solberg så for seg.

Mot slutten av fjoråret la nemlig regjeringen frem en tilleggsproposisjon som anslo at det ville bli brukt 139 milliarder oljekroner i år, noe som tilsvarte en oljepengebruk på 2,9 prosent av fondets verdi. 

På grunn av den økte veksten i fondets verdi kunne Solberg ha økt oljepengebruken med syv milliarder kroner nå, men i stedet brukes det 1,9 milliarder som tilsvarer 2,8 prosent av fondets verdi.

Begrenset pengebruk
Det norske budsjettet legges opp slik at man ser bort fra de direkte inntektene fra olje- og gass. Det medfører at budsjettet får et underskudd, da inntektene utenom oljen er mindre enn statens kostnader.

For å dekke inn dette bruker man så oljeinntektene, men for å holde pengebruken i sjakk er det innført en såkalt handlingsregel.

Denne sier at man i snitt ikke bør bruke mer enn fire prosent av oljefondets verdi, mer i dårlige tider og mindre i gode tider.

De siste årene har imidlertid formuen est til nivåer man før ikke hadde trodde var mulig. Dette har medført at man i praksis har brukt mindre enn fire prosent.

Kan bli politisk støy
Nå sendes budsjettet over til Stortinget, og dette er muligheten for støttepartiene KrF og Venstre til å markere seg.

Begge disse partiene kan komme til å hoste opp egne saker som de ønsker skal få mer eller mindre penger, for at de skal være med på å vedta det blåblå forslaget.

Dette åpner opp for at det kan bli mer politisk støy de kommende ukene enn hva alternativet ville vært med en flertallsregjering. 

Ved å kun øke med 1,9 milliarder kroner åpnes det imidlertid da også opp for at støttepartiene kan få igjennom noen av sine ønsker.

På den andre siden er det reviderte budsjettet en flikking av de rødgrønnes ønsker. Så det kan være mer interessant for støttepartiene å legge ballen død nå og vente med å få større gjennomslag i budsjettforhandlingene for neste år, som starter til høsten.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere