*Nettavisen* Økonomi.

Bruker skatteoppgjøret i svindelforsøk

En Nettavisen-tipser fikk denne mailen onsdag ettermiddag. Svindlere bruker Skatteetatens navn for å skaffe sensitiv invormasjon. Foto: Privat/ Gorm Kallestad (Scanpix)

- Slett e-posten, råder sikkerhetssjef.

11.06.14 22:59

Flere millioner nordmenn venter i disse dager på skattepengene som snart tikker inn på kontoen. De fleste av oss kan regne med at pengene kommer 25. juni, og Skatteetaten gjør sitt beste for at så mange som mulig skal få de utestående pengene da.

Men vær obs, for det er flere aktører som vet å utnytte nordmenns forventning om utbetaling fra staten. Onsdag fikk Nettavisen tips fra en leser som hadde fått en mail fra «Skatteetaten» der man blir bedt om å fylle inn nødvendig informasjon for å få utbetalt pengene sine ved å klikke på en link.

- Slett e-posten

- Jeg skjønte at dette var svindel og kunne aldri finne på å klikke på linken, men jeg tenkte det kunne være greit å advare andre og høre med Skatteetaten om det er flere som har opplevd det samme, sier tipseren.

Også innboksen til Nettavisens vaktsjef har fått den samme e-posten. Avsender kaller seg for «Skatteetaten» men e-postadressen admskat@completesmiles.com gir grunn til sterk mistanke.

Nettavisen har vært i kontakt med Skatteetaten, som bekrefter at dette er et svindelforsøk.

- Skatteetaten har fått noen meldinger i dag om at det er sendt ut falske e-poster om skatterefusjon. Dette er et forsøk på svindel. Slett e-posten, råder sikkerhetssjef i Skatteetaten, Svein Mobakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sikkerhetssjef Svein Mobakken i Skatteetaten advarer mot å svare på mailen og mot å trykke på linken i mailen fra svindlerne. Foto: (Skatteetaten)

- I e-posten står det «skatterefusjon» i emnefeltet, og mottakeren bes sende inn sensitiv informasjon etter å ha trykket på en lenke. Dette er et såkalt phishing-forsøk, for å lure til seg kredittkortnummer og koder, sier han

Hvis du har fått en suspekt e-post fra noen som hevder å være fra Skatteetaten, kan du melde fra til phishing@skatteetaten.no.

All informasjon skjer innlogget

Hvordan vet man at en beskjed fra Skatteetaten er ekte?

- Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post. All vår elektroniske kommunikasjon med skattytere skjer innlogget, sier han.

Hvis du har hatt et svakt øyeblikk og likevel svart på mailen fra svindlerne, er rådet til Skatteetaten følgende:

- Hvis man har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt fra en slik e-post, sperr kort og konti så raskt som mulig. Ikke oppgi noe av informasjonen de ber om, eller svar på e-posten. Trykk ikke på noen lenker eller vedlegg, sier sikkerhetssjefen, som forteller at den norske skatteetaten ikke er alene om å bli brukt i svindelforsøk.

Også banker og skatteetatene i Danmark og Sverige opplever å bli misbrukt på denne måten, forteller han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag